Ezt nézze, ha hiányzik A Grace klinika!

A Grace klinika
Vágólapra másolva!
Amerikában nyári pihenőn van a szeptember 22-én már tizenharmadik évadával folytatódó népszerű orvosos-szerelmes sorozat, a magyar tévénézőknek viszont örökre búcsút kellett venniük kedvenceiktől, hiszen az RTL Magyarország nem veszi meg a soron következő szezont. De semmi pánik: A Grace klinikán túl is van élet a kórházsorozatok világában!
Vágólapra másolva!

Luxusdoki

A korábban a Caroline New Yorkban és Az elnök emberei című sorozatokban látott Mark Feuerstein és a Joey unokaöccseként híressé vált Paulo Costanzo főszereplésével készült, idén nyolcadik évadával zárult Luxusdoki ugyan nem kórházban játszódik, de attól még nem kevésbé izgalmas – sőt!

Főhősünk egy szakmailag és magánéletileg egyaránt a padlóra került sebész, aki öccse invitálására az elegáns East Hamptonba költözik, ahol egy szerencsés véletlennek köszönhetően szó szerint háziorvos lesz:

az übergazdagok és az elit tagjainak személyi orvosa.

A sorozat titka az ötletes alaphelyzeten túl abban rejlik, hogy nem veszi magát túl komolyan, mégis jól működik szatíraként.

Dokik

A Dokik című, 2001 és 2010 között futott sitcomban minden megvan, ami A Grace klinikában (azaz zöldfülű, megszeppent medikusok és medikák, goromba főorvos, szex, szerelem, dráma) – csak sokkal több humorral. A sorozatról (majdnem) mindent elmond, hogy két főhőse, Turk és JD

Vaníliamacinak és Csokimacinak becézi egymást,

és hogy az állandó helyzet- és jellemkomikum mellett többször vannak benne nem kevésbé mulatságos álomjelenetek is.

A Dokiknak ráadásul még a mellékfigurái is zseniálisak (lásd például a mogorva, de bölcs karbantartót). Minderre remek illusztráció a fenti összeállítás, amit egy előzékeny YouTube-felhasználó válogatott össze nekünk az első évad epizódjaiból.

Hívják a bábát

A Grace klinikához és az eddig említett orvosos sorozatokhoz hasonlóan a BBC szériájában is van valami plusz. Akárcsak a kórházas produkciók, a 2012-ben indult Hívják a bábát is egy zárt közösségben játszódik, ahol a hősöknek folyamatosan nehéz döntéseket kell meghozniuk, ám itt végre egyedül és kizárólag a nők jutnak főszerephez.

Történik mindez egy igazán különleges helyszínen: egy zárdában működő szülőotthonban, a londoni East Enden, az 1950-es években. A kosztümös produkcióban így további bónusz a korabeli társadalom hiteles megelevenítése.

Emily doktornő

A 2012-es Emily doktornő sajnos csak egyetlen évadot ért meg, ennek előnye azonban, hogy legalább hamar letolhatjuk, ha rákattanunk. A 13 epizódból álló széria tulajdonképpen a harmadik variáció ugyanarra a témára, azaz – a Dokikhoz és A Grace klinikához hasonlóan – azt mutatja be, hogyan boldogul egy kezdő orvos a kórház dzsungelében.

Az Emily doktornő ezen túlmenően arra az alapgondolatra van felhúzva, hogy a címszereplőnek csakhamar rá kell döbbennie:

a kórház is ugyanolyan, mint amilyen a gimi volt,

azaz ugyanúgy megvannak a klikkek, csoportok és az ebből adódó áskálódások. Fentebb a széria rövidke ajánlóját láthatjuk, de ide kattintva, egy bővített előzetesben megnézhetjük azt is, hogy a főszerepet alakító Mamie Gummer, Meryl Streep legidősebb lánya édesanyjához hasonlóan nagyon jó színésznő.

Doc Martin

Végezetül pedig íme egy igazán szívmelengető orvosos sorozat egy igazán érdekes figurával a középpontban! A Doktor House-zal egy évben, 2004-ben indult, de elvileg még mindig futó angol széria egy, a Hugh Laurie által megformált hőshöz hasonló öntörvényű különcöt mutat be. A pikáns alaphelyzet szerint Martin doki

kénytelen otthagyni sikeres londoni sebészi praxisát, mivel rosszul van a vértől.

Ezért körzeti orvosként folytatja a pályát, gyerekkori nyarainak helyszínén, egy festői falucskában, ahol azonban csakhamar rá kell döbbennie, hogy a nyugisnak gondolt háziorvosi szolgálat is rejt kihívásokat, hiszen a páciensek nemcsak egészségügyi problémáikkal keresik fel, hanem mindenféle ügyes-bajos dolgukkal kapcsolatban neki akarják kiönteni a lelküket.

A gond csak az, hogy Martin kifejezetten defektes ezen a területen, már ami az emberi viszonyokat illeti, olyannyira, hogy sokszor egyenesen Asperger-gyanúsan viselkedik. Ennek ellenére (vagy talán éppen ezért) a Doc Martin bővelkedik az emberi pillanatokban, sőt a romantikában is, hiszen főhősünk új lakóhelyén egyre közelebb kerül a helyi iskola igazgatónőjéhez.