Minden, amit a közelgő Star Trek-sorozatról tudni kell

Star Trek VI, Enterprise
Vágólapra másolva!
Jövő januárban érkezik az új Star Trek-sorozat, amelynek nemrégiben a címe is kiderült (Star Trek: Discovery), és egy teasert is nyilvánosságra hoztak hozzá. Az amerikai tévékritikusok szövetsége augusztus 11-én zárult nyári sajtóturnéja panelbeszélgetésének köszönhetően pedig most további fontos infókat tudhattunk meg a várva várt szériáról.
Vágólapra másolva!

Előtérben a kisebbségek

A Star Trek: Discovery egyik ötletgazdája és executive producere, Bryan Fuller elárulta, hogy a két hónap múlva kezdődő forgatási munkálatokat megelőzően jelenleg a szereplőválogatás zajlik, és a széria főszereplőjeként egy színesbőrű nőre gondoltak.

Az 1995-től 2001-ig futott Star Trek: Voyagernek volt már női központi figurája, az 1993-ban indult Deep Space Nine-nak pedig afroamerikai főhőse, de ez lesz az első alkalom, hogy afroamerikai nő áll majd a középpontban – ez ugyanakkor nem feltétlenül jelenti azt, hogy ő lesz az űrhajó parancsnoka is, de mindenképpen ő számít majd a legfontosabb karakternek.

Bryan Fuller Forrás: Frazer Harrison / Getty Images North America / AFP

Az alkotó nyilvánosságra hozta ezenkívül azt is, hogy lesz egy meleg karakter is a központi hősök között.

mondta Fuller, aki azt is elárulta, hogy már a Star Trek: Voyagerbe (amiben az alkotó íróként és társproducerként vett részt) bele akartak tenni egy leszbikus figurát, de amikor ez kiderült, a stúdió rengeteg gyűlölködő levelet kapott. Azóta azonban reményeik szerint már változtak az idők.

A rendező és a szereplőgárda

A Star Trek: Discovery pilot epizódját egy tévés veterán, David Semel (Buffy, a vámpírok réme, Dawson és a haverok, Doktor House, Amerikai Horror Story, Homeland) fogja rendezni, ami pedig a színészeket illeti: nagyjából heten alkotják majd a törzsgárdát.

Fuller ezenkívül elhintette azt is, hogy megpróbál olyan neveket megszerezni, akikkel korábban már dolgozott együtt. Konkrét névként egyedül Lee Pace-t említették: amikor egy újságíró felvetette, hogy szerinte belőle remek vulkáni lenne, az executive producer kijelentette, hogy egyetért (Pace-szel egyébként Fuller együtt dolgozott a Halottnak a csók című sorozaton, így valószínűnek tűnik a részvétele, vagy legalábbis a megkeresése).

Egy hepehupás fejű alien Forrás: Frank Duenzl / Picture Alliance / DPA / AFP

A karakterekkel kapcsolatban az alkotó azt ígérte, hogy ezúttal több lesz a földönkívüli figura, mint a korábbi Star Trek sorozatokban – akár a Csillagflotta tagjai között is. De szakítanak azzal a hagyománnyal, amit eddig figyelhettünk meg, miszerint az alien karakter csupán egy hepehupás fejű lény, aki az emberek közé csöppent. A sorozat főhősét illetően is változásokra számíthatunk. „Van már hat olyan szériánk, amelyben a kapitány szemszögéből mutattuk be az eseményeket.

– jelentette ki Fuller.

A sztori

A Star Trek: Discovery tíz évvel az eredeti sorozat előtt, az „elsődleges" univerzumban játszódik, azaz a William Shatner–Leonard Nimoy-féle Kirk és Spock által megteremtett világban, nem pedig az elmúlt években rebootolt filmes széria közegében (amelyben Chris Pine és Zachary Quinto játszotta a két legendás figurát).

illetve újradefiniálhatjuk a Star Trek-univerzum vizuális világát is" – közölte Fuller.

A régi Star Trek arcai Forrás: Archives du 7eme Art / Photo12

Az alkotó azt is elárulta, hogy a központi konfliktusban azt fogják kibontani, amire az eredeti, 1966 és 1969 között futott szériában többször is utaltak, de sosem meséltek el rendesen. „Történt egy incidens a Csillagflotta történelmében, amiről mindig beszéltek, de sosem mutatták be igazán" – szivárogtatott a szakember, akinek saját bevallása szerint a Star Trek nézőjeként mindig is nagy kínokat okozott, hogy mi lehet ez, ezért úgy gondolja, ennek részletezésével örömöt szereznek majd minden nagy rajongónak.

Miről nem lesz szó a Discoveryben?

Az új sorozatban nem lesz benne a romulán háború, nem lesz Kobayashi Maru-jelenet, és nem kerül szóba a titkos 31-es szekció. Spock édesanyja, Amanda Grayson pedig ugyan kap valamennyi szerepet a sztoriban (mivel Fuller nagyon szereti ezt a karaktert), de nem lesz a központi karakterek között.

A Sötétségben – Star Trek című nagyjátékfilm arcai Forrás: Kobal / The Picture Desk

A jövő

Mivel a Star Trek: Discovery Kirk kapitány ötéves küldetésének idejéhez közel játszódik, van esély rá, hogy találkozzunk az ikonikus karakterek fiatalabb kiadásával – de nem az első évadban.

és megnézzük, hogy illeszkednek a sztorinkba, de most mindenekelőtt minél jobban meg akarjuk alapozni azokat a karaktereket, akiket újonnan hozunk létre" – mondta Fuller. A közlés igazi szenzációja a rajongóknak viszont, hogy a jelek szerint

az alkotók több évadban is gondolkoznak.