Lehet az Eurovíziót cikizni, de akkor is óriási buli

Eurovízió
Vágólapra másolva!
Bayer Friderika volt az első magyar énekes, aki képviselte Magyarországot az Eurovíziós Dalfesztiválon, 1994-ben a negyedik helyet hozta el. Aztán próbát tett a versenyen többek közt a V.I.P, a NOX, Charlie és Rúzsa Magdi is. Az MTVA néhány éve a képernyőn válogatja az énekeseket, négytagú zsűri és a nézők bevonásával. Még javában zajlik a válogatás A Dal 2016-ban, szombat esténként megy a küzdelem a kijutásért. Felidézzük a korábbi évek győztes dalait, és megkérdeztünk néhány énekest, hogy számukra mit jelentett az énekverseny.
Vágólapra másolva!

Bayer Friderika az első magyar énekes, aki részt vett az Eurovíziós Dalfesztiválon Magyarország képviseletében. 1994-ben a negyedik helyen végzett Dublinban a Kinek mondjam el vétkeimet? című dalával. Egy évvel később Szigeti Csaba tett próbát, de a nagy sikert kudarc követte, az Új név a régi ház falán című dallal az utolsó előtti helyen végzett.

Eztán a V.I.P., majd Charlie próbálkozott az Eurovízión, és hosszú ideig nem küldtünk énekest a megmérettetésre. A NOX 2005-ben nevezett a Forogj, világ! című dallal, a tizenkettedik helyig jutottak. Két évvel később Rúzsa Magdi utazott Helsinkibe - nemrégiben még A Dal zsűritagjaként minősítette a produkciókat -, a kilencedik helyen végzett.

Csézy Szívverés című dalával tett próbát a versenyen 2008-ban, de nem kvalifikálta magát a döntőbe. Egy évre rá Ádok Zolival és egy energikus europoppal próbálkoztunk, maradandó nyomot nem hagyva a kontinens könnyűzenéjében, ő sem jutott be a döntőbe. Ez aztán annyira lelombozta a köztévét, hogy 2010-ben nem is indultunk (nem mellesleg, 2010 tavaszán országgyűlési választások voltak).

Lehet a dalfesztivált cikizni

Wolf Katit az X-Faktor-ból ismerték a nézők, 2011-ben a What About My Dreams? című dalával jutott ki a dalversenyre. Az énekesnő úgy gondolja, ez a legnagyobb popzenei megmérettetés európai szinten, így nem kérdés, hogy ott kell lennie az ország képviselőjének. "Lehet a dalfesztivált cikizni, de akkor is óriási buli, fantasztikus dolog a részese lenni, és ugyan

És ezért én úgy érzem, hogy lehet üzenni azzal, amilyen dalt és előadót küldünk."

Nincsen bevált recept arra, hogy mitől válik sikeressé egy dal, nem lehet tudni, mi működik és mi nem. "A közönség nagyon sokfélét elfogad, de legyen önazonos. Az biztos, hogy a paródiák, a »kiröhögöm a fesztivált, de azért mégiscsak ott vagyok a színpadon« indulók cikik szoktak lenni, nem pedig viccesek."

Wolf Kati 2011-ben képviselte az országot az Eurovízión Forrás: Wolf Kati

"Nekem rengeteget adott a fesztivál, elsősorban azért, mert az itthoni közönség elképesztő módon támogatott. A dalom a mai napig rengeteg nagyon jó visszajelzést kap, és

Ez megtörtént velem Düsseldorfban 2011-ben, és a dalra pedig, úgy érzem, nagyon sokan emlékeznek. Minden előadónak csak ajánlani tudom, mert fontos a megmérettetés, és mert ilyen színpadi élménye nem sok lesz"- mondta az Origónak.

Egy pillanatnyi erőlködés sem volt

2012-ben a Compact Disco nevű formáció mutatkozhatott be Európának, a Sound of Our Hearts című dalukat mutatták be Azerbajdzsán fővárosában.

A következő évben ByeAlex képviselte Magyarországot a Kedvesem című dalával. Az énekes azt mondja, nem tudja, mitől lesz sikeres egy dal. "Én csak önmagam voltam, és írtam egy őszinte dalt jó szöveggel. A kiadóm a tudtom nélkül kiadta, indulni sem akartam, kényszerhelyzet elé állítottak, de elindultam, és megnyertem A Dal-t.

2014-ben Kállay-Saunders András utazott a versenyre, a magyar előválogatót a Running című dalával nyerte meg. Az énekes idén újra próbálkozik, az elődöntőből szép pontszámmal jutott tovább.

"Számomra az Eurovíziós Dalfesztivál egy könnyűzenei olimpia, amiben különböző stílusok jelennek meg nemzetek előadásában egy színpadon.

- mondta az Origónak.

Egyedi, izgalmas produkciókat viszünk

2015-ben Boggie lett a győztes a Wars for Nothing-gal. Úgy véli, a hitelesség a legfontosabb ebben a versenyben. "Egy énekes nem állhat úgy színpadra, hogy nem tudja megfogalmazni, hogy miért választotta a saját versenydalát. Tudnia kell, hogy mit akar vele kifejezni, és hogy miért akarja éppen azt a dalt elénekelni. Ha ez nincsen meg, akkor szerintem esélye sincs sem a közönség szeretetének elnyerésére, sem a versenyen jó helyezést elérni."

Boggie Ausztriában állt színpadra 2015-ben Forrás: TASR/Ronald Zak

"Számomra fontos elv volt még, hogy nem szabad energiát pazarolni más produkciók önmagaddal való összehasonlítására. Rengeteg energiát elvesz, és önbizalom-romboló is egy akár teljesen más stílusú produkcióval összehasonlítani önmagad. Kell egy nagyon jó csapat, akikkel szeretetben végig tudod csinálni a műsort. És még egy fontos dolog: elsősorban magadnak kell megfelelni. Gyere le úgy a színpadról, hogy minden tőled telhetőt megtettél, hogy a produkciód színvonalas legyen. Maradj koncentrált, fegyelmezett, de élvezd is az egészet. Nem egyszerű" - mesélte.

Hisz abban, hogy az Eurovízióra lehet értékeset és egyedit vinni. "Magyarországnak az elmúlt évek produkciói alapján nagyon jó a megítélése kint. A legtöbb külföldi újságíró azzal indította a beszélgetést, hogy

Én ezt a szempontot tartom a legfontosabbnak. Az Eurovízió véleményem szerint egy diplomáciai találkozó is, ahol, ha értéket képviselünk, arra mindig emlékezni fognak."