Szeptember közepén indul a közmédia új, országos csatornája

Papp Dániel tartalomszolgáltatási igazgató
Vágólapra másolva!
Délelőtt ismeretterjesztő, délután oktatási műsorok lesznek főképp, este, főműsoridőben a kultúráé a főszerep, a Bartók TV-vel. Papp Dániel tartalomszolgáltatási igazgató szerint az M5 missziót teljesít, a fiatalokat pedig applikációval vagy a Facebookon próbálja jobban elérni.
Vágólapra másolva!
  • Óriási hiány van a kultúra, az oktatás és az ismeretterjesztés területén – vélik az MTVA-nál.
  • Öveges professzort visszahozzák, de állítják, nem retróadó lesz.
  • Kulturális ajánlók lesznek inkább az M5-ön, hírműsor csak egy percben.
  • Volt szó M6-ról is, most az nincs a tervekben.

Mikor indul az M5?

Szeptember 19-én. Országos, teljes lefedettségű tévé lesz, minden szolgáltatónak fel kell vennie a kínálatába. Alapesetben az ötös gombot kell majd megnyomni a távkapcsolón. A közmédia megújulásának következő lépése ez. Eddigi legfrissebb termékünk az M4 Sport, amely a legnézettebb magyar sportcsatorna, a megújult M1 pedig mértékadó hírforrássá vált, nemzetközi összehasonlításban is magas nézettséggel.

Az esti sáv a Bartók TV Forrás: MTVA

Miért van szükség újabb közmédia-csatornára?

A mi stratégiánk, hogy nem a kereskedelmi csatornákkal kell versenyeznünk, hanem kiszolgálni a magyar társadalom valamennyi csoportját. Négyévestől az idősekig. Létrejöttek tematikus adók: M1, M2, M3, M4, Petőfi TV, de éreztük, hogy óriási hiány van a kultúra, az oktatás és az ismeretterjesztés területén.

Bár a főadón, a Dunán igyekeztünk erre sávokat megtartani, de kevés felület maradt ezekre a tartalmakra. Az M5 most teljes kínálatot nyújt majd. Az ismeretterjesztésé és a nyelvtanulásé lesz a délelőtt. Az M5 Iskola TV délután az oktatásé lesz, a főműsoridő pedig a kultúráé az M5-ön. Ez utóbbi is kap kiegészítő nevet, jelezve a tartalmat. M5 Bartók TV.

Milyen a saját gyártás és a vásárolt tartalmak aránya?

A műsorrács jelenleg is készül. Pontos százalékot még nem tudok mondani, de a közmédia óriási kincsesbányával rendelkezik, és ha kell, vásárolunk, sőt szakmai és civil kezdeményezéseket is be fogunk vonni. Az internet világában, különösen az oktatásban, számos ilyen található.

Mennyi új tartalom lesz? Nem egy új M3 készül?

Nem bizony. Ez egy vadonatúj csatorna lesz. Olyan, amilyen még nem volt, és nincs a hazai televíziózásban. Érthető, hiszen a kereskedelmi televíziózásnak ez sem nem célja, sem nem feladata. Nekünk viszont mindkettő. Célunk is, meg feladatunk is.

Kevésbé táplálkozunk az archívumból, de a minőségi tartalmat persze elővesszük újra. Mondjuk Öveges professzort. Nála jobban senki sem magyarázza a fizikát.

Hány órától vált majd az M5 oktatásból kultúrába?

Terveink szerint 19.30-tól indul majd a Bartók TV. A szeptemberi kezdést egyébként azért választottuk, mert érettségire felkészítő műsorok is lesznek az új csatornán. Matekból magyarból és történelemből bizonyosan. Most keressük a partnereket hozzá. Este kultúrát és kulturális ajánlót adunk, lesznek komolyzenei koncertek, színházi és táncszínházi előadások, opera- és operettbemutatók, művészeti magazinok, és mindig egy-egy kultfilmmel szeretnénk zárni a napot.

Késő este kultfilmek lesznek Forrás: MTVA

A Petőfi TV nem lesz konkurencia este?

Nem, mert az főleg könnyűzenével foglalkozik, és főképp fiataloknak szól, az M5 pedig a kultúra szerteágazó területeire fókuszál. Nem lesz ütközés, mert az M5 nem ad könnyűzenét. Más tévéken, főleg a kereskedelmi csatornákon pedig kevés a kulturális tartalom, oktatási műsorok pedig talán egyáltalán nincsenek.

Ki lesz a csatorna vezetője?

Egy szakmai projekt indult, amelyben többen veszünk részt. A vezetőjét pedig hamarosan meg fogjuk nevezni.

Kellenek karakteres arcok, hogy visszatérjen a néző. Kik mennek az M5-re?

Lesznek saját arcaink, de itt nem elég, ha valaki jó újságíró, hanem olyan kell műsorvezetőnek, aki jártas kulturális témákban, ismeri a tartalmainkat. Neveket még nem szeretnék mondani, hadd legyen meglepetés. Olyan kollégákról van szó, akik jórészt már nálunk vannak, és maradandót alkottak kulturális téren, akár a tévében, akár rádióban. De az oktatási műsorainkhoz is megfelelő szakembergárda kell: jó tanári „kara” lesz az iskolatévének.

Nyelvoktatás lesz?

Igen. Kiemelt feladatunk, hogy segítsük, mindenki számára elérhetővé tegyük a nyelvtanulást. A világnyelvekkel biztosan foglalkozni fogunk. Az angol a legfontosabb, de a német és a francia nyelv oktatása is az M5 kínálatának része, és ha sikerül, akkor bővítjük spanyollal, orosszal is. Megvizsgáltuk a nyugat-európai, skandináv tévék oktatási műsorait, mert ott a legnagyobb a kultúrája az élethosszig tanulásnak, a tapasztalatokat levontuk, a műsorokat pedig a lehető legmodernebb formában adjuk le – tehát nem azt fogják látni a nézők, hogy valaki áll egy iskolai tábla előtt, és a kamerának magyaráz.

reményeink szerint egy tizenéves és egy ötvenes néző is belevághat a nyelvtanulásba az M5-ön. Ha sikeres, bővülhet újabb modulokkal, haladó szinttel, például.

Régi vád a közmédiával szemben, hogy két-három preferált színház van, és nem mutat be alternatív előadásokat, kísérleti darabokat. Változik ez?

Na akkor ez most biztosan változni fog. Szerintem egyébként ma is színesen mutatja be a közmédia a kultúrát, kiterjedt kapcsolatai rendszere van nemcsak a színházakkal, hanem a teljes művészeti világgal. Számos intézménnyel dolgozunk együtt, köztük az A38, az Akvárium, a Nemzeti Színház, a Thália, a Zeneakadémia, a MÜPA, hogy a híres fesztiválokról, mint a Volt, a Sziget, a Nagyon Balatonról ne is beszéljek. Ősztől viszont hatalmas felületet kell kulturális tartalommal megtöltenünk, a paletta színes lesz, mindenki azt kapja, amire kíváncsi, ami érdekli, amit látni szeretne.

24 órás adás lesz?

Úgy tervezzük, persze ismétlésekkel együtt.

Reklámot adnak?

Valószínűleg lesznek.

És híradó?

Egypercesek. És persze kulturális ajánló, amit nevezhetünk akár kulturális híradónak is.

Nézettségi elvárás van?

Igen. Minél többen, annál jobb. És ez nem százalékos kérdés, mert edukációs-kulturális csatornát létrehozni misszió. A közszolgálatnak pedig különösen az.

Aki az M5-ön lesz, az felbukkanhat a Dunán vagy más MTVA-tévén?

Az integrált közmédia ezt jelenti. Igen, felbukkanhat. Sőt, az M5 kapcsán az interneten, a Facebookon vagy más formában is. Ezzel együtt az arcok, személyiségek mellett önálló csapat fog dolgozni az M5-nek gyártásban, műszakban, szerkesztésben. Éppen úgy, miként az M1-en és az M4-en is. Vagy a Petőfi TV-n. Amit viszont ön mond, logikus: ha valaki a Bartók Rádión dolgozik, miért is ne dolgozhatna a Bartók TV-n is? Így tervezzük mi is.

Interneten milyen tartalmak kísérik az M5-öt?

Azt látjuk, hogy a fiatalok, akiket az oktatási műsorainkkal megcélzunk, már nem csak televíziót néznek.

Lesznek a neten olyan tartalmaink, amelyek az M5 csatornán nem jelennek meg. Szó van arról, hogy a tanáraink internetes fogadóóra keretében a hozzánk látogatók rendelkezésére álljanak, és lehet, hogy a tévében elhangzó feladatok, „házi feladatok” megoldása mondjuk a Facebookon vagy akár applikációban jelenik meg. A korábbi adások pedig természetesen visszakereshetők lesznek az interneten, vagyis senki sem marad majd le semmiről.

A logó megvan már?

Tervezzük, de dönteni nem mi fogunk, hanem a közönség.

Az M6 regionális tévével mi lesz?

Nincs a tervekben.

Terveink szerint olvasóink még ma az Origón szavazhatnak a logókról.