Mit jelentenek a Trónok harca házainak jelmondatai?

Trónok harca, Game of Thrones, Oberyn Martell, Ellaria Sand
Vágólapra másolva!
Kedvenc fantasysorozatunkban nemcsak a számtalan karakter és a hozzájuk kapcsolódó kacifántos történetszálak között nehéz kiigazodni, hanem a Hét Királyság uralkodó családjainak szlogenjei között is – segítünk rendet vágni a káoszban.
Vágólapra másolva!

Targaryen ház: Tűz és vér

A nagy múltú valyriai Targaryen ház vérvonala csaknem teljesen kihalt: egyedül Daenerys őrzi, de nem úgy tűnik, hogy mostanában bokros teendői mellett lenne ideje a családalapításra. Becsületére legyen mondva, hogy ennek ellenére legalább derekasan képviseli a harcos família mottóját. A második évad egyik részében egy gyújtó hatású monológban vágja oda, hogy „Viharban Született Daenerys vagyok, és tűzzel és vérrel fogom elvenni azt, ami az enyém!”

Forrás: HBO

De az első szezon emlékezetes záró epizódjának még emlékezetesebb záró jelenetében saját magával szemléltette mindezt, amikor újszülött sárkányaival az oldalán előlépett a Khal Drogo testéből emelt máglyából. Ahogy meglehetősen sok tűz és vér volt a legújabb, hatodik évad negyedik részében is, amikor Daenerys élő gyújtósként lobbantotta lángra a dothrakiak főhadiszállását – miközben neki magának nem esett bántódása. Ha eddig ugyanis nem lett volna világos: a Sárkányok Anyját nem fogja a tűz.

Stark ház: Közeleg a tél

Mind közül talán ez a leghíresebb és a legtöbbet hangoztatott családi mottó az egész sorozatban (ez volt egyébként az első évad nyitó epizódjának a címe is). Habár a Starkok lakhelyén meglehetősen zord az időjárás, természetesen ebben az esetben nem meteorológiai előrejelzésről van szó, hanem egy többértelmű figyelmeztetésről. Annak ellenére, hogy a Trónok harca-beli Északon a cselekmény folyamán végig nagyon hideg van, valójában évek óta nem volt igazi telük – a „közeleg a tél” pedig ebben a szellemben arra utal, hogy attól még fel kell készülni rá, ahogy minden rosszra (nehézségekre, kemény körülményekre, szegénységre, háborúra) is.

Forrás: HBO

Greyjoy ház: Ami halott, nem halhat meg többé

A Greyjoyok jelmondata eredetileg a „Mi nem vetünk” (utalva arra, hogy a Vas-sziget lakói harccal szerzik meg maguknak a mindennapi betevőt), de a sorozatban sokkal többször használják a fentebb idézett, csatakiáltás-szerű mondatot. Ezt kiáltotta Theon, amikor a második évad fináléjában elfoglalta Derest, de egy nemrégiben látott epizódban, a hatodik szezon ötödik részében még többet hallhattuk, amikor Theon és nővére, Yara nagybátyja, az apjukat meggyilkoló Euron lett a király.

Forrás: HBO

Ekkor nyert egyébként végérvényesen értelmet a szlogen, hiszen az új uralkodót úgy kenték fel, hogy a vízbe merítették, mintha csak meg akarták volna keresztelni, de egészen addig a víz alatt tartották, amíg látszólag már halott volt – csak azzal érdemelte ki a királyságot (és az életet), amikor élettelen testének partra vonszolása után mégiscsak kiköhögte a tüdejébe került vizet.

Lannister ház: Egy Lannister mindig megfizeti az adósságait

Westeros leggazdagabb családjának sem ez a hivatalos jelmondata (hanem a „halld üvöltésem!”, mivel a família címerében egy oroszlán látható), ám ezt emlegetik a leggyakrabban a sorozatban. Habár elsőre valamiféle adósságbehajtó cégnek tett fogadalomnak tűnik, természetesen itt is kétértelműségről van szó. A mondattal utalnak egyrészt a család már említett gazdagságára, másrészt sokkal inkább jelent figyelmeztetést – csak a Starkoktól eltérően ez nem saját maguknak, hanem az ellenségeiknek szól.

Forrás: HBO

Bolton ház: Pengéink élesek

A Bolton család jelmondata a legszadistább mind közül, bár ez még csak nemrégiben vált nyilvánvalóvá: amikor hivatalosan is a pszichopata Ramsay lett az uralkodó. A ház címerében egy megnyúzott ember látható – ahogy azt Ramsay gyakran emlegeti is –, és az őrült gyilkosnak ennek megfelelően az emberek különféle módon való felkoncolása az egyik kedvenc (sőt valószínűleg az egyetlen kedvenc) időtöltése. Nota bene: Ramsay apja, Roose Bolton volt az, aki leszúrta Robb Starkot a Vörös Nász során – ám később megtapasztalhatta, hogy zabigyerekének még az övéinél is élesebbek a pengéi...

Forrás: HBO

Tyrell ház: Erőssé növünk

A többek közt Margaery királynéból, Lady Olennából és Ser Lorasból álló család jelmondatát eddig nem emlegették túl sokat a sorozat cselekménye folyamán – pedig mostanság nagy szükségük lett volna rá, hiszen talán erőt adott volna nekik. A hatodik évad első részeiben ugyanis Loras és Margaery még mindig a Főveréb rabságában senyvednek, míg nagyanyjuk, Olenna kicsit szerencsésebb helyzetben van: ő amellett, hogy nyilvánvalóan izgul unokái sorsa miatt, Cerseitől és Jaime-től szenvedett diplomáciai és politikai vereséget. (Hogy Margaery mily módon mutatkozott valamiképp mégis erősnek, azt a hatodik epizódban láthattuk.)

Forrás: HBO

Martell ház: Meg nem hajol, meg nem rogy, meg nem törik

Sajnos mostanában a mediterrán Dorne-ban nem sokan hangoztathatják a Martell család jelmondatát – ahogy maga a mottó is meg lett csúfolva, hiszen az elmúlt egy-két évad során alaposan meg lettek tépázva a soraik. Meghajolni, megrogyni és megtörni kényszerült mind Oberyn (akinek fejét a Hegy roppantotta össze egy rútul végződő párbajban), mind a bölcs Doran herceg, mind fia, Trystane (utóbbi kettőt a vér- és bosszúszomjas Ellaria és kis csapata gyilkolta meg). Kíváncsian várjuk, mikor és kinek köszönhetően válik ismét aktuálissá a családi mottó, amely egyébként talán a leghangzatosabb mind közül.

Trónok harca, Game of Thrones, Oberyn Martell, Ellaria Sand Forrás: HBO