A legjobb sorozatok New York-mániásoknak

New York, Manhattan
Vágólapra másolva!
Összeszedtük a legjobbakat a New Yorkban játszódó szériák közül, amelyekkel természetesen nem csak a Nagy Alma rajongóinak érdemes próbálkozniuk.
Vágólapra másolva!

Castle

A Gyilkos sorok férfiverziójában a sikeres krimiíró, Richard Castle a rendőrnyomozó, Kate Beckett nyomába szegődhet, hátha ihletet nyer következő regényéhez, miközben ő maga is segít a hatóságoknak. A közös munka során pedig Castle és rendőrnőnk nemcsak egymásba szeretnek, hanem lelkiismeretesen bejárják New York utcáit is, hiszen Kate a New York-i rendőrség detektívje.

Forrás: ABC

Jóbarátok

Talán a világ egyik legismertebb, New Yorkban játszódó sorozata a hat jó barát története. Rachel, Ross, Monica, Chandler, Phoebe és Joey kalandjainak legendás helyszíne, a Central Perk kávézó ugyan az írói fantázia szüleménye (bár a sorozat indulásának huszadik évfordulója alkalmából valóban nyitottak egy kávéházat ezen a néven), de a jóbarátok számos tényleg létező ikonikus helyszínt bejártak a sorozat cselekményének folyamán a Pulitzer szökőkúttól kezdve a Természettudományi Múzeumon át a Plaza Hotelig és a Bloomingdale's áruházig.

Forrás: NBC

Mad Men – Reklámőrültek

A Jóbarátokhoz hasonlóan a Mad Men Madison Avenue-i reklámőrültjei is számos kultikus helyszínt felkeresnek a városban – csak itt további ízt ad hozzá a dologhoz, hogy mindezt a hatvanas évek New Yorkjában látjuk megelevenedni. Habár találunk néhány átfedést is (például a Természettudományi Múzeumot vagy a Bloomingdale's-t), a vidám sitcomtól eltérően a Jon Hamm főszereplésével készült díjnyertes drámasorozat előkelőbb (és a magyar néző számára sokkal kevésbé ismert) színhelyeken forgott, köztük az ötcsillagos The Pierre Hotelben, a New York-i Atlétikai Klubban, a Waldorf Astoriában vagy a Grand Central Oyster Barban.

Forrás: AMC

Seinfeld

Rengeteg kulturális referenciát és ismerős helyet találunk a tipikus New York-i értelmiségiekről szóló Seinfeldben is, hiszen a széria Manhattan Upper West Side nevű negyedében játszódik. A legviccesebb pedig az egészben az, hogy ennek a vérbeli New York-i sorozatnak egyetlen percét sem a városban rögzítették: az eseményeket teljes egészében Los Angelesben vették fel. Akinek pedig a széria 1998-as lezárulta után hiányzott a Seinfeld posztmodern világa, a 2000-ben indult Félig üressel vigasztalódhatott, amelyben a sorozat másik ötletgazdája, Larry David alakította saját magát – igaz, itt sokáig nélkülöznünk kellett a New York-i hangulatot, hiszen a széria legnagyobbrészt Los Angelesben játszódott.

Forrás: NBC

A stúdió

Habár a magyar címadás eltörölte, a Mad Menhez hasonlóan A stúdió is egy jellegzetes New York-i helyszínt hordoz a címében. A 30 Rock ugyanis arra utal, hogy a Tina Fey és Alec Baldwin által alakított tévés duó a Rockefeller Plaza 30-ban tevékenykedik. A televíziózás kulisszái mögé kalauzoló sitcom ugyan jellegénél fogva elsősorban belsőkben játszódik, de azért tévéseink időnként kimerészkednek a szabad levegőre is, a New York védjegyeinek számító felhőkarcolók ráadásul a stúdió hatalmas ablakaiból is remekül látszanak.

Forrás: NBC

Szex és New York

Az 1998 és 2004 között futott ikonikus csajsorozat nemcsak egy New York-i címet, hanem magát a metropoliszt viseli a címében, az eredeti címben található City ugyanis természetesen magára a nagybetűs Városra, New York Cityre utal – a városra, amely sosem alszik. Ahogy nem alszanak hősnőink, Carrie, Samantha, Charlotte és Miranda sem, hiszen a legizgalmasabb jelenetek New York éjszakai életének közegében játszódnak.

Forrás: HBO

A sorozat egyébként igazi New York-sznoboknak való, hiszen a lányok szinte ki sem mozdulnak Manhattanből: emlékezzünk csak vissza, mekkora traumát okoz, amikor a családanyává váló Miranda New York belvárosából Brooklynba költözik. S hogy milyen volt mindez a nyolcvanas években, amikor Carrie Bradshaw még csak épp elkezdte felfedezni Manhattant, az a főhősnő 16 éves korát bemutató előzményszériából, a Carrie naplójából derül ki.

Így jártam anyátokkal

A sok mindenben a Jóbarátok utódjaként működő párkapcsolati sitcom kis túlzással kétféle helyszínen játszódik: a karakterek, azaz Ted, Marshall, Lily, Robin és Barney lakásaiban, illetve a híres-nevezetes MacLaren's Pubban. Az ivót az Így jártam anyátokkal két ötletgazdája, Carter Bays és Craig Thomas saját törzshelyéről mintázta: az egykor David Letterman keze alatt dolgozó ifjoncok egy New York-i kocsmában, a McGee's-ben iszogattak, miután végeztek a munkával.

Forrás: CBS

Az alkotók szinte egy az egyben lemásolták a helyet, amit Bays asszisztense után átneveztek MacLaren's-re (s mivel a srácnak Carl volt a keresztneve, a sorozatbeli csapos is ezt a nevet kapta). A dologból természetesen az eredeti kocsma is profitált – azóta is az Így jártam anyátokkal otthonaként hirdetik magukat, és a rajongók persze tömött sorokban érkeznek „kedvenceik törzshelyére”. A csalás azonban az egészben, hogy a Seinfeldhez hasonlóan ezt a szériát is teljes egészében Los Angelesben forgatták.

Slágermájerek

Az HBO zenei sitcomjában azért tesz szert különös jelentőségre a helyszín, mivel a két főhős, Bret és Jemaine a messzi Új-Zélandról érkezik New Yorkba, annak reményében, hogy Flight of the Conchords nevű együttesükkel, „Új-Zéland negyedik legnépszerűbb gitáralapú komikus digi-bongo acapella-rap-funk folkduójával" karriert csinálnak. Nem árulunk el nagy titkot azzal, hogy ez nem sikerül nekik (mivel csak egyetlen rajongójuk van), a Slágermájereknek ugyanakkor különös ízt ad, hogy a karakterek többféle értelemben is igazi alienként viselkednek az ismeretlen nagyvárosban.

Forrás: HBO

Csajok

Lena Dunham sorozata nagyjából a Szex és New York fiatalabb, ám kiábrándultabb verziójaként működik – ennek megfelelően nem Manhattanben, hanem a Carrie-ék által mélyen lenézett Brooklynban játszódik, amely azonban nem kevésbé jellegzetes környéke a városnak. A lepukkantabb lakásbelsők mellett így tipikus lépcsős téglaházakat, szabadtéri kosárpályákat, barátságos pizzériákat, könyvesboltokat, apró kávézókat és egyéb hipsztertanyákat is láthatunk.

Forrás: HBO

Férjek gyöngye

Egy újabb hatalmas ugrással pedig megérkezünk New York egy másik híres negyedébe, Queensbe, ahol Kevin James és kollégái segítségével egy nős és legmélyebb sajnálatára egy apóssal is rendelkező postás hétköznapjait ismerhetjük meg. Habár ennek a szériának is sok részét rögzítették Queens helyett Los Angelesben, a Férjek gyöngye komédiasorozathoz képest meglepően hitelesen jeleníti meg a New York-i modern munkásosztály életét és közegét.

Forrás: CBS

Louie

Habár a Louie című one-man show-ban nem annyira a helyszín jelenti a legfontosabb összetevőt, hanem a főszereplő, a magyar származású Louis C.K., akinek a személyén a bemutatott események átszűrődnek, búvópatakszerűen azért itt is meghatározó a helyszín. A kétgyermekes, elvált, korosodó és „nem túl vonzó" komikus szarkasztikus humorát, egyéni látásmódját és néha brutális szókimondását nagyban táplálja ugyanis, hogy New Yorkban él.

Forrás: FX

A dadus

A Férjek gyöngyében ábrázolt queensi munkásosztálybeli közeg A dadus című sitcomban a New York-i felső tízezer világába tesz kirándulást. A címszereplő botcsinálta bébiszitter ugyanis addigi állása és szerelme elvesztése után dadaként szerez munkát egy dúsgazdag, saját inassal rendelkező, özvegy Broadway-producernél, akinek három gyermekét attól fogva a maga harsány, keresetlen és kissé közönséges, mégis imádni való stílusával terelgeti. A Louie-hoz hasonlóan A dadusban sem annyira a helyszínek a fontosak, sokkal inkább az a társadalmi réteg, amit a karakterekkel együtt szimbolizálnak.

Forrás: Columbia Broadcasting System / Collection Christophel

Hogy a többi amerikai államhoz képest miért készül sokkal több sorozat New Yorkban, arról itt írtunk korábban.