Nemcsak a Pokémon GO, a tévézés is halált okozhat

tv nézés
Vágólapra másolva!
A hírek mostanában azzal vannak tele, hogy az emberek milyen bajba keveredtek, miközben az új pokémonos játékot nyomkodva kiszabadultak a világba, viszont nemcsak akkor vagyunk veszélyben, ha az utcán a telefonunkat bámuljuk, de a tévé előtt is. Legalábbis japán kutatók szerint.
Vágólapra másolva!

Az American Heart Association kiadványában, a Circulationben megjelent tanulmány szerint a folyamatos, többórás tévézés növeli annak a kockázatát, hogy a tüdőnkbe jutó vérrögök okozzák a halálunkat.

Japán kutatók 1988 és 1990 között több mint 86 000 személyt választottak ki, hogy felmérjék a tévézési szokásaikat, majd két évtizeden keresztül nyomon követték az egészségi állapotukat.

A tévé előtt töltött túl sok idő növeli a tüdőembólia kockázatát Forrás: Origo

A vizsgálat és az ebből készült tanulmány végül arra a következtetésre jutott, hogy az átlagot két órával meghaladó tévézés 40%-kal növeli a tüdőembólia kockázatát.

A felmérést követő 19 évben a napi öt óránál többet tévézők esetében kétszer nagyobb volt a halált okozó vérrögök esélye, mint azoknál, akik két és fél óránál kevesebbet töltöttek a képernyő előtt, és a kiválasztott személyek közül végül 59-en haltak meg tüdőembólia következtében.

A tévés szériák darálása (mikor egymás után több epizódot is végignézünk) egyre népszerűbb a sorozatrajongók körében, így nem árt óvatosnak lenni, és megfogadni a japán kutatók tanácsait, akik azt javasolják, hogy huzamosabb tévézés közben legalább óránként tartsunk szünetet, álljunk fel, sétáljunk, nyújtózkodjunk, vagy tévézés közben alkalmanként öt percen keresztül feszítsük be, majd lazítsuk el a lábizmainkat.