Négy skandináv sorozat, amit hatalmas hiba lenne kihagyni

Egy gyilkos ügy
Vágólapra másolva!
Nemrég külön cikkben foglalkoztunk a brit televízió gyöngyszemeivel, és ezen felbuzdulva utánanéztünk, hogy a skandináv csatornák mivel szórakoztatják a nézőiket. A felhozatal itt ugyan nem olyan bőséges, mint a szigetország esetében, de így is találhatunk olyan kincseket, amiket érdemes felvésni a kötelezően megnézendő sorozatok listájára.
Vágólapra másolva!

EGY GYILKOS ÜGY (Forbrydelsen)

Amikor az ember már azt hinné, hogy mindent látott a bűnügyi sorozatok terén, akkor jön egy zseniális széria, amelyik megmutatja, hogy ebben az ősöreg műfajban még mindig van annyi kraft, hogy a képernyő elé szögezze az embert.

Így tett a dán Egy gyilkos ügy is, ami első körben nem nagyon különbözik hasonszőrű társaitól: egy tinédzser gyilkosság áldozata lesz, az esetet az áthelyezése előtt álló Sarah Lund (Sofie Gråbøl) kapja, aki egy új partnerrel (Morten Suurballe) igyekszik felgöngyölíteni az ügyet, miközben minden egyes nappal egyre mocskosabb részletek kerülnek a felszínre.

Sofie Gråbøl a hajthatatlan Sarah Lund szerepében Forrás: Archives Du 7eme Art / Photo12 / AFP

Az Egy gyilkos ügy egyszerre fókuszál a nyomozásra, a tragédiát feldolgozni próbáló családra és a gyilkosság politikai hatásaira, és

a három szál gyönyörűen fonódik össze egy szívfacsaró, nemegyszer tényleg megdöbbentő fordulatokkal operáló egésszé.

A sorozat erőssége egyrészt a kivétel nélkül hatalmasat alakító színészekben rejlik, illetve a sztori mélységében, ami a nem várt csavarok mellett főleg arra koncentrál, hogy megmutassa, az ügy milyen rombolást végez, nemcsak a család és nyomozók életében, de az idealista polgármesterjelölt (Lars Mikkelsen) karrierjében is.

A család tragédiája a zsigereinkig hatol Forrás: Archives Du 7eme Art / Photo12 / AFP

Az Egy gyilkos ügy összesen három évadot élt meg, mindhárom szezon kiváló a maga nemében, de az első húsz rész az, ami igazán kihagyhatatlan. A szériából az AMC csatorna is készített remake-et Gyilkosság (The Killing) címmel, és kétségtelen, hogy az amerikai verzió is jól sikerült, de a dán eredetit még akkor is érdemes megnézni, ha már láttuk a Mireille Enosa és Joel Kinnaman főszereplésével készült, négy szezonig jutó változatot.

BORGEN

Habár a politikát körüljáró sorozatokkal (House of Cards, Az alelnök, Madam Secretary, Botrány stb.) manapság Dunát lehet rekeszteni, azért a skandinávok ebben a témában is tudtak olyat mutatni, amiért érdemes kicsit hanyagolni az amerikai vetélytársakat.

A 2010-ben indult dán Borgen leginkább Az elnök emberei kevésbé idealista európai megfelelőjeként jellemezhető, azzal a napjainkban egyre aktuálisabb csavarral, hogy a sorozat Dánia első női miniszterelnökére (a csodás és briliáns Birgitte Nyborg Christensen) helyezte a hangsúlyt.

A sorozat lényegében jósnak bizonyult, hiszen Dánia 2011-ben nőt választott kormányfőnek Forrás: Archives Du 7eme Art / Photo12 / AFP

A Borgen sok más politikai sorozattal ellentétben jobbára hanyagolja a családi drámát, és a miniszterelnökséggel járó konfliktusokat és játszmákat helyezi előtérbe, továbbá

érzékletesen megmutatja azt is, hogy a hatalom milyen módon változtatja meg az embert.

Intelligens, jól összerakott, valós társadalmi problémákkal foglalkozó széria, ami még azok számára is érdekessé teheti a politikát, akik a mindennapokban nem szeretnek ilyesmivel foglalkozni.

Egy ország irányítása nem könnyű feladat Forrás: Archives Du 7eme Art / Photo12 / AFP

A Borgen-ből három évad, összesen harminc rész készült 2010 és 2013 között, és a sorozatnak még úgy is érdemes nekiállni, hogy a dán nevek befogadása elsőre egy kicsit nehézkes lesz a feliratokon keresztül (hazai sugárzás híján ugyanis szinkronos verziót ebből biztos nem találunk).

WALLANDER

Habár a sorozat négy évadot megélt, Kenneth Branagh főszereplésével készült, és Tom Hiddlestont is felvonultató brit remake-jét biztos többen ismerik, azért nem szabad elfelejteni, hogy a Wallander Svédországban rendes filmsorozatként kezdte a pályafutását még a 90-es években, amit aztán 2005-ben egy tévésorozat követett (aminek számos epizódját még mozikban is vetítették).

A széria a népszerű író, a 2015-ben elhunyt Henning Mankell regényeit adaptálta a képernyőre, főszerepben a címadó Kurt Wallanderrel, az idealista, de problémás nyomozóval, akinek az egyetlen igazi barátja egy kutya.

Krister Henriksson a legjobb Wallander, Kenneth Branagh elbújhat Forrás: Archives Du 7eme Art / Photo12 / AFP

A sorozat legnagyobb erénye, hogy nem az akcióra koncentrál, sokkal nagyobb figyelmet fordít az elvált, az alkoholt igencsak kedvelő, dühös, de mégis kiváló képességű, az áldozatokkal mélyen együtt érző detektívre, továbbá az ügyeket körül lengő misztikumra és az ügyesen adagolt feszültségre.

A Wallander hagyományos, jól felépített krimi, egy kiváló főszereplővel (Krister Henriksson a megzuhant karakter szerepében), és olyan felvételekkel, amiket sok mozifilm is megirigyelhetne.

Úgy fest, hogy jól sültek el a dolgok Forrás: Archives Du 7eme Art / Photo12 / AFP

A Wallander a „marketing" terén ugyan nem olyan erős, mint a legtöbb sorozat, de ha adunk neki egy esélyt, akkor könnyen beránthat, és a svéd epizódokat követően nem csak a BBC-s verziót fogjuk megnézni, de lehetséges, hogy még Mankell regényeit is elkezdjük levadászni, hogy még többet kapjunk az ellentmondásos, de mégis zseniális figurából.

A HÍD (Broen/Bron)

Listánk különleges darabja A híd, amely nemcsak skandináv viszonylatban, de világszinten is az elmúlt évek egyik legjobb sorozata. A svéd-dán koprodukcióban készült széria címadója a Koppenhágát Malmővel összekötő Øresund híd, amelyen egy éjszaka félbevágott hullát találnak a hatóságok. Mivel a megcsonkított holttest pont a svéd–dán határon fekszik, így a két ország egy-egy nyomozóval járul hozzá az ügy felgöngyölítéséhez.

Ahogy az lenni szokott, az újdonsült partnerek szöges ellentétei egymásnak, a svéd Saga Norén (Sofia Helin) karót nyelt, már-már autisztikus vonásokat mutat és ragaszkodik a szabályokhoz, míg a dán Martin Rohde (Kim Bodnia) laza, és könnyen megérti magát az emberekkel.

Egy híd, egy félbevágott hulla, két ország, két nyomozó Forrás: ZDF

A híd egyik erőssége pont a két nyomozó közti dinamika, de a sorozat nem csak az egymásnak ütköző személyiségek és munkamódszerek miatt lesz abbahagyhatatlan.

Ugyanilyen fontos, hogy a széria elképesztően jó forgatókönyvvel dolgozik, egy olyan megszállottal a középpontjában, aki a hídon hagyott félbevágott testtel csak elindít egy hullámot, és brutális tetteivel a társadalom problémáira igyekszik felhívni a figyelmet.

Egymás ellentétei, de pont ezért működik a sorozat Forrás: Carolina Romare/BBC

A sötét tónusú, de sajátos humorban is bővelkedő A híd az Egy gyilkos ügy-höz hasonlóan szépen felépített, sokrétegű és a végén elég nagyot ütő sorozat, ami akkora siker aratott, hogy készült belőle egy angol-francia változat (The Tunnel), és az amerikaiak is forgattak belőle egy remake-et The Bridge címmel.

A svéd-dán eredetiből készült egy hasonlóan igényes második évad, a harmadikra viszont a Martint játszó Kim Bodnia már nem tért vissza, így az utolsó tíz rész már csak Saga karakterére koncentrál.