Médium, drogdíler és neves rapper is ihletett már sorozathőst

John Cleese Waczak szálló
Fawlty Towers
Vágólapra másolva!
Gondolta volna, hogy van olyan elviselhetetlen szállodatulajdonos a valóságban is, mint a Waczak szálló főszereplője, Basil Fawlty? Vagy hogy A médium-ban látott Allison Dubois különleges képességével tényleg segíti a rendőrség munkáját? Fikciós sorozatokban is találkozhatunk számos olyan figurával, akit valós személy ihletett, íme, pár példa.
Vágólapra másolva!

Nem csak a történelmi sorozatokban láthatunk olyan karaktereket, akiket valós személyek ihlettek, olykor a fikciós szériák alkotói is szívesen merítenek a valóságból. Egy korábbi cikkünkben a rajzfilmsorozatok figurái közül válogattunk, most az élőszereplős szériákat vesszük sorra: többek között olyan produkciókban találtunk élő személy ihlette alakokat, mint a Waczak szálló, A médium, a Mad Men – Reklámőrültek, a Drót vagy a Törtetők.

Waczak szálló

A zsémbes szállodatulajdonos, Basil Fawlty ihletője egy Donald Sinclair nevű férfi volt, aki az angliai Torquay-ben működtetett egy Gleneagles nevű hotelt. A Waczak szálló alkotója, John Cleese a Monty Pythonnal keveredett ide egy turné során, és elmesélése alapján nem sok túlzást vitt bele Fawlty karakterébe.

John Cleese mint Basil Fawlty Forrás: BBC

Sinclair ugyanis szintén gyakran művelt őrültségeket: a vendégeihez állandóan csak úgy hozzávágta a térképeket és menetrendeket, Eric Idle bőröndjét pedig áthajította a kerítésen, mert azt hitte, hogy bomba van benne.

Az érdes modorú tulajnak mindenkihez volt egy-két keresetlen szava,

a Monty Python egyetlen amerikai tagját, Terry Gilliamet például folyamatosan azzal vegzálta, hogy miért viselkedik olyan amerikaiasan – ahogyan Basil Fawlty a spanyol pincért, Manuelt szidta nem egyszer.

A médium

A médium hátborzongató történetei sem teljesen légből kapottak, a címszereplő, Allison Dubois egy valóban létező személy, aki saját elmondása szerint nap mint nap találkozik a sorozatban ábrázolt jelenségekkel, látja a halottak szellemét.

Allison Dubois és megszemélyesítője, Patricia Arquette Forrás: AFP/2009 Getty Images/Frederic J. Brown

Őt nem viseli meg annyira az elhunytak látványa, mint a róla mintázott karaktert, a képességére inkább egyfajta adományként tekint, amivel segíthet kisebbíteni az itt maradtak fájdalmát. Szabadidejében ő is szívesen segít rendőrségi nyomozásokban, volt is már gyilkossági ügy, amit felgöngyölített, állítólag az áldozat útmutatása alapján.

Mad Men – Reklámőrültek

A sorozat hitelesen mutatta be a hatvanas évek New Yorkját, a reklámszakma akkori, férfiközpontú világát, így nem csoda, hogy a főszereplőt, Don Drapert is valós személyről mintázták. Ihletője Draper Daniels volt, aki a hatvanas évek amerikai reklámpiacának kulcsfigurája volt, olyan, világszerte sikeres kampányokat futtatott, mint például a Marlboro Man.

Jon Hamm mint Don Draper Forrás: AMC

Bár az alkotók Daniels keresztnevét és sok vonását átvették, több ponton változtattak az életútján: a férfi például nem is a New York-i elitben mozgott, miután a chicagói székhelyű Leo Burnett feje volt. A sorozatbeli karakter macsósága is távol állt tőle, hisz ő mindvégig hűséges volt a feleségéhez, és még az italról is leszokott miatta.

Drót

A Drót alkotója, David Simon Baltimore-ban dolgozott oknyomozó újságíróként, az ott szerzett tapasztalataiból született a sorozat is – így nem csoda, hogy számos realisztikus elemet tartalmaz. Az egyik legnépszerűbb karakter, Omar Little is egy újságcikkből nőtte ki magát, amelyet Simon Donnie Andrews tárgyalása után írt.

Andrews drogdíler és bérgyilkos volt, később rendőrségi informátorként dolgozott, Simon róla mintázta Omart.

– erősítette meg Andrews egy interjúban.

Michael K. Williams mint Omar Little Forrás: HBO

A Drót-ban a mellékszereplők közül is sokat a baltimore-i alvilág figurái ihlettek, a Bubbles nevű alakot például egy Possumnak becézett informátorról mintázták, aki – akárcsak sorozatbeli megfelelője – elsősorban elképesztő memóriájával segítette a rendőrség munkáját.

A további példákért lapozzon, van még pár karakter, akit valós személyről mintáztak!