Eurovízió: mely országokból kapta a legtöbb pontot Pápai Joci?

Eurovízió 2017 Ciprus Hovig
KIEV, UKRAINE - MAY 13: Singer Hovig, representing Cyprus, performs the song 'Gravity' during the final of the 62nd Eurovision Song Contest at International Exhibition Centre (IEC) on May 13, 2017 in Kiev, Ukraine. (Photo by Michael Campanella/Getty Images)
Vágólapra másolva!
A horvátok imádták az Origo című dalt, náluk a zsűri és a tévéző közönség is első helyre tette.
Vágólapra másolva!

A 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjéről itt írtunk hosszabban, itt pedig azt elemeztük, milyen különbségek voltak a nézői és a szakmai voksok között. A műsorban azonban a tévézők szavazatait összegezve mutatták, reggelre viszont kiderült, mely nemzetek szerették nagyon a magyar dalt.

A horvátoktól a maximális 24-et hozta el Joci dala, ezzel hálálták meg déli szomszédaink, hogy nyaranta sok tízezer magyar turista szórja a pénzét a tengernél? A viccet félretéve, a szerb tévénézőknél is első lett Pápai dala, a zsűrijüknél második:

szoktunk zsörtölődni, hogy a skandinávok egymásra szavaznak, hogy vannak lokális, etnikai összefogások,

török–ciprusi tengely és hasonlók, de látható, hogy a legtöbb pontot mi is a szomszédoktól kaptuk, ugyanis a két említett ország után az ukránok, a románok és az osztrákok értékelték leginkább a magyar versenydalt. Vagyis az az öt ország, amely a legtöbbet adta az Origo című nótára, mind szomszédos. A hatodik, amely leginkább értékelte, Észtország, talán a finnugor rokonság miatt.

Rengeteg fotóért kattintson a képre! Forrás: Getty Images/2017 Getty Images/Michael Campanella

Svájctól, Fehéroroszországtól kapott Pápai Joci még 8-8 pontot, Azerbajdzsánból és Montenegróból meg 7-7-et, de a lényeg, hogy – miközben a szakmai zsűrinél nem aratott – a tévézők nagyon szerették, a legtöbb ország nézői betették a top 10-be.

A legtöbb pont tehát tőlük jött:

24 – Horvátország
22 – Szerbia
12 – Ukrajna
10 – Románia
10 – Ausztria
9 – Észtország
8 – Svájc
8 – Belorusszia
7 – Montenegro
7 – Azerbajdzsán
6 – Hollandia
6 – Izland
6 – Bulgária
6 – Albánia

Köszönjük nekik!

Itt tudja megnézni, ki kinek hány pontot adott, kellemes bogarászást!