Vikingek: szép volt a búcsú, viszlát a Valhallában!

Vikingek
Vágólapra másolva!
Hat évad, 89 rész után elbúcsúztak a Vikingek. Kiderült, van élet Ragnar után, azaz érdemes volt folytatni a sorozatot főszereplője elvesztése után is.
Vágólapra másolva!

Vannak sorozatok, amelyek a főszereplő kiírás után lejtmenetbe kapcsolnak (Kártyavár, Két pasi meg egy kicsi), így nyilván volt egy félelem a készítőkben, hogy Ragnar kegyetlen halálát követően érdekes tud-e maradni a Vikingek története. A History csatorna első fikciós sorozatáról van szó, amely jól eltalált karaktereivel, autentikusnak tűnő díszleteivel, helyszíneivel hamar siker lett a történelmi tévés szériákat kedvelők között.

History

Ragnar Lothbrok kényszerű elvesztése után (a halhatatlan hős sem élhet örökké egy tévésorozatban, viszont a dramaturgia miatt is likvidálni kellett), a történet leginkább arról szólt, mint sok szappanoperában, napi sorozatban, hogy kié lesz az örökség. A mitikus hős fiai közül leginkább Björn és Ivar mutatott erőt és ambíciót, Ubbe az uralkodáshoz túl jószívű volt, Hvitserk pedig inkább sodródó figura lett, ráadásul hol az itallal, hol a drogokkal gyűlt meg a baja. Az utolsó évadok tehát inkább a testvérharcra fókuszáltak, a különféle népek, melyek feltűntek a történetben, inkább csak statiszták voltak a családi dráma mellett.

History

A sztori még azt is elbírta, hogy sorra hullottak el a korábbi meghatározó figurák, Ragnar mellett Lagertha (akit sehogy sem bírtak őszülő negyvenes nőnél idősebbre maszkírozni), Rollo is eltűnt a színről, majd Flokinak is nyoma veszett, de azt már nem bánta senki, úgyis csak nyomorúság, lassú agónia, szenvedés volt a jussa Izlandon. Az utolsó évad felénél már Björn is kidőlt a csatasorból, Harald is elhullott, úgyhogy látszott, közel a végjáték.

History

A szenvedős grönlandi, izlandi jelenetek után új színt hozott a sorozatba az utolsó pár epizódban az amerikai erdőség, ahol már indiánokkal barátkozott a maroknyi viking túlélő, Ubbe és kis csapata, illetve a régi Vikingek-nézők örömmel üdvözölhették újfent a hibbant hajóácsot (hogy mennyi az esélye, hogy az óceánon sodródva, több hét után épp ott kötnek ki, ahol sok ével korábban a félnótás Floki, azt hagyjuk).

History

Minden más maradt: az intrika, az árulás, a kis csetepaték, a nagy csaták, a határozott, elszánt nézések, a fejszét, kardot lóbáló, szőrös harcosok – azaz a néző vizuálisan megkapta, amit korábban. A rendezők sajnos nagyon szerették a füstgépet, főleg az utolsó évadban nem volt szinte kinti jelenet, ahol ne úszott volna a táj ködben, felhőben. Csatánál érthető, mert nem tudtak tízezer statisztával forgatni a költségvetés miatt (és füstben, ködben nem látszik annyira, mi van ötven méterrel odébb), de teljesen feleslegesen is bevetették a füstgépet: erdei mászkálásnál, vízi evezés során, nyilván a sejtelmesebb hangulat miatt. És ha a már a hibáknál vagyunk, az amúgy is tömör dialógusok sajnos sokszor voltak banálisak, a párbeszédekre lehetett volna nagyobb hangsúlyt fektetni.

History

A legvégére maradt, hogy kiderüljön, mi lesz az életben maradt három Ragnar-utód sorsa. Ivarról a történelemben azt jegyezték fel, hogy békésen, gazdagon halt meg – bár más forrás szerint a szászok elől menekülve egy folyóba fulladt. Előbbi befejezés nem lett volna kielégítő a nézőknek, hiszen Ivar rengeteg gonosz dolgot művelt évadokon keresztül, kegyetlen, rettegett karakter volt, meg kellett lakolnia. A második haláleset sem jött volna jól, hiszen a menekülés közbeni fulladás nem illett volna az önnön isteni létében hívő agresszív, öntelt figurához. Maradt tehát egy fikciós, de látványos befejezés, a halál a csatamezőn – de nem is úgy kell nézni a Vikingeket, mintha történészek által jóváhagyott dokumentumfilm lenne. Hvitserkről is többfélét olvasni, egy forrás szerint elfogták, kivégzéséről maga dönthetett, élve elégettette magát. Ő állítólag korábban egy kijevi hercegnőt vett feleségül, két fiúk született – a sorozatban azonban más sors jutott neki.

History

Mindesetre az elmúlt évek egyik leglátványosabb történelmi sorozata búcsúzott a közelmúltban, alighanem kielégítve azokat, akik végigülték a 89 részt: a jószívű, de esendő testvér túlélte, a gonoszabb, nyomorék testvér elhalálozott, a harmadik pedig gyönyörű tó mellett, vaddal teli erdőben, új kontinensen kezdhetett új életet. A folytatásban ők már nem lesznek, a Vikings: Valhalla, amely most készül, száz évvel később játszódik, abban állítólag komoly szerepet kap Leif Eriksson és Hódító Vilmos. Addig is: Skol!