Majomgondolat irányítja a számítógépet

Vágólapra másolva!
Amerikai tudósok kifejlesztettek egy eljárást, amellyel elérték, hogy majmok pusztán akaratukkal irányítsanak egy számítógépet.
Vágólapra másolva!

A Brown University kutatói bebizonyították, hogy az agyhullámokat be lehet fogni egy elektronikus eszköz irányítására.

A felfedezés óriási érték lehet mozgáskorlátozottak számára. A majmok egy számítógépes játékban vettek részt: gondolataikkal irányítottak a képernyőn egy lila labdát, amellyel egy pirosat kellett követniük. A majmok kezdetben megtanulták joystickkal irányítani a játékot.

Később a joystickot kihúzták a hálózatból, ám a majmok erről nem tudtak; pusztán akaratuk erejével irányították tovább a labdát.

A tudósok elmondták: ezt az tette lehetővé, hogy borsónyi elektródát ültettek a majmok agyba. Az elektróda a majomagy mozgatókérgének jelzéseit rögzítette. A tudósok a jelzéseket a számítógép által értelmezhető utasításokká alakították át.

Nem ez az első sikeres kísérlet, amelyben az agyműködés képes elektronikus szerkezetek vezérlésére. Emberekbe már beültettek hasonló eszközöket, amelyek segítségével egy kurzort irányíthattak. 1998-ban az Emory University (Atlanta, USA) kutatói beszámoltak róla, hogy egy lebénult ember az agyába beültetett szerkezet segítségével képes volt egy számítógépes hangszintetizátort irányítani és kommunikálni a külvilággal.

Egy másik kísérlet megmutatta, hogy egy majomagy képes egy sok kilométeres távolságra lévő elektronikus kart irányítani. Végeztek már hasonló kísérletet rágcsálókkal is.

A legutóbbi kísérlet értékét az adja, hogy eddig itt kellett a legkevesebb idegen anyagot az agyba beültetni, s az eljárás kevesebb idegsejttel érintkezve is működik.

A kutatók elmondták, hogy reményeik szerint a kísérlet eredményeit széles körben lehet majd alkalmazni, s főleg a rokkantak számára jelenthet reményt (például robotok irányítása egyszerű feladatok elvégzésére).

Mijail Serruya, a Brown University kutatócsoportjának vezetője elmondta: "A célunk az, hogy megtudjuk, hogyan képesek az agyhullámok egy emberi kezet a térben mozgatni, és aztán ezt az ismeretet alkalmazhassuk egy béna végtag irányításához."