Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Újabb botrány a viking-térkép körül

Vágólapra másolva!
Ismét a figyelem középpontjába került a rejtélyes viking-térkép, miután újabb bizonyítékok bukkantak fel hitelessége mellett és ellen.
Vágólapra másolva!

Forrás: ORIGO

A legújabb vizsgálatok arra utalnak, hogy a partvonalak meghúzásához használt tinta a huszadik századból való. Az ellentábor ezzel szemben a pergamen korával érvel, amely minden kétséget kizáróan valóban a 15. század közepén készült.

A "hamisítás-pártiak" szerint azonban a pergamen kora lényegtelen, ha a rajzolat a múlt században készült. A "hívők" viszont tagadják a tinta-analízis hitelességét.

A rejtélyes térkép

A híres "Viking-térképen" jól kivehetőek Európa, Észak-Afrika, Grönland és Amerika északi partjai. A térkép felirata is arra utal, hogy a vikingek jártak Észak-Amerikában: "Vinland szigete. Felfedezte Bjarni és Lief."

Forrás: ORIGO

A térkép 1957-ben bukkant fel először, amikor a Yale Egyetem - hatalmas szenzáció közepette - 1 millió dollárért vásárolta meg. A hatás nem maradt el, hiszen akkor még forradalmian új elképzelésnek számított, hogy a vikingek már Kolumbusz előtt jártak Amerika földjén. Az elképzelést azóta régészeti felfedezések is megerősítették.

A legfőbb érv a térkép hitelessége ellen a felületéről származó kristályok analízise adta 1974-ben. A kristályok egy titán-vegyületet (titán-dioxidot vagy anatázt) tartalmaztak; az anatáz jellegzetes alkotóeleme egy fehér festékanyagnak, amelyet azonban csak 1923-ban fedeztek fel.

A "hívőknek" az 1985-ös év kecsegtetett újabb reményekkel: röntgennel kimutatták, hogy a pergamen - akárcsak más középkori dokumentumok - csupán nyomokban tartalmaz titánt, s elképzelhető, hogy a titán csak később került a pergamenre - az évszázadok alatti használattal, piszokkal, fogdosással.

Újabb botrány

A legújabb vizsgálatokat - amely ismét felélesztette a vihart - Robin Clark és Katherine Brown, a University College London vegyészei végezték egy új eljárással, az úgynevezett lézeres Raman mikrovizsgálatos spektroszkópiával, amely képes kimutatni, hogy a tinta milyen anyagokból tevődik össze. Az a mód, ahogy egy anyagra sugárzott lézerfény szóródik, sokat elárul az anyag szerkezetéről.

Tus, tinta, ceruzahttp://www.kfki.hu/~cheminfo/hun/teazo/festek/tus.htmlA tinta történeteBrown inks: Iron-Gall Inkhttp://www.nyu.edu/classes/miller/guide/irongall.htmlA gubacstintáról angol nyelven

A vizsgálat kimutatta, hogy a tinta két különböző anyagból áll. A vonal fekete közepe szenet tartalmaz, míg sárgás szélei titán-dioxidot.

A fekete-sárga színpár megfelel azoknak a korabeli kéziratoknak, amelyeken gubacstintát használtak. Ez a középkortól egészen a huszadik századig népszerű tintafajta növényi csersavat és vasszulfátot tartalmazott. A vizsgálat során a kutatók azonban nem találtak vasat.

Clark szerint a hamisító egyszerűen fekete vonalat húzott a sárga tintavonalra, hogy így keltse az eredetiség benyomását. "Ez nem gubacstinta. Akkor viszont mitől sárgás a széle?"

A vizsgálat eredménye azonban nem győz meg mindenkit: Clark következtetetése "finoman szólva nem meggyőző" - állítja Thomas Cahill a Kaliforniai Egyetem fizikusa. "Kezdetnek nem rossz, de meglehetősen korlátozott mennyiségű adatból túlságosan messzemenő következtetéseket vontak le."

Cahill, a röntgen-vizsgálatokat végző kutatócsoport vezetője azt is kifogásolta, hogy az angol páros nem működött együtt történészekkel, míg a hamisítóról szóló történetüket "elég nehezen hihetőnek" tartja: "soha nem volt még példa arra, hogy hamisító két tintát használt volna".

Emelkedik a léc

Forrás: ORIGO
Brookhaven Nemzeti Laboratórium

"Ez természetesen még nem bizonyítja maradéktalanul a térkép eredetiségét, de mindenesetre magasra tettük a mércét azoknak, akik az ellenkezőjét akarják bizonyítani."

"A pergamen kora ebből a szempontból teljesen mellékes" - véli Lucy McCrone vegyész. "Csupán annyit árul el, hogy a hamisító a szükséges gondossággal járt el." McCrone a férjéről elnevezett chicagói McCrone Intézet munkatársa. A néhai McCrone volt az a kutató, akinek elsőként sikerült a térképen anatáz-kristályokat találnia.

The Vinland Maphttp://www.isidore-of-seville.com/vinland/

A tinta korának karbon-datálása eldönthetné a vitát - véli Harbottle. A jelenlegi technikák azonban a térkép tintamennyiségénél jóval több vizsgálati anyagot igényelnének.

Annak ellenére, hogy kritikusan áll hozzá az új eredményekhez, Cahill úgy véli, a Raman-módszer még kifejezetten hasznos lehet a Viking-térkép ("Vinland-térkép") elemzésében. Mindazonáltal nem bízik abban, hogy a 35 éve elkezdett vita hamarosan lezárulna.

"A vita soha nem fog eldőlni. Millió módja van annak, hogy valamiről bebizonyítsuk, hogy hamisítvány, de egyetlen módszer sincs arra, hogy az eredetiségét bizonyítsuk."

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez