Új lehetőség a vastagbélrák kezelésében

Vágólapra másolva!
A Magyar Rákellenes Liga tájékoztatója szerint a vastag-és végbélrák mind a férfiak, mind a nők körében a második leggyakrabban előforduló daganatos betegség. Magyarországon évente mintegy 7500 az újonnan diagnosztizált betegek száma. Sajnos, az esetek döntő hányadában már áttétes, előrehaladott formával találkozik a kezelőorvos. A betegségre jellemző, hogy főként az idősebbeket érinti, az előfordulása a 40 és 60 év közötti korcsoportban megkétszereződik.
Vágólapra másolva!

A betegség kialakulásásban egyaránt szerepet játszanak örökletes és életmóddal kapcsolatos tényezők, de nagy jelentőséget tulajdonítanak az életmódnak és a táplálkozási szokásoknak is. A magas fehérjetartalmú és zsírsavakban gazdag ételek, az alkohol fogyasztása növeli a vastag- és végbéldaganatos megbetegedések számát, ugyanakkor a rendszeres testmozgás, a növényi rostokban gazdag táplálékok, friss gyümölcsök és zöldségek valószínűleg védő hatással rendelkeznek.

A kialakult daganatos betegség kezelésének alapját a műtéti beavatkozás jelenti, amely során a sebész az érintett bélszakaszt eltávolítja, és gondoskodik a bélcsatorna folyamatosságáról. Az operációt követően sok esetben szükség van kemoterápia alkalmazására, azaz olyan gyógyszer használatára, amely a gyorsan növekvő daganatsejteket próbálja meg elpusztítani. Ezzel a beavatkozással meghosszabbítható a betegség tünetmentes időszaka és a teljes túlélési idő.

Sajnos, a daganatellenes szerek nemcsak a kóros, hanem az egészséges szöveti sejteket is károsítják, ezzel okozva kellemetlen mellékhatásokat a kezelés során. A kemoterápiás szereket általában intravénás infúzió formájában használják fel, hosszú órákra vagy akár napokra is ágyhoz és kórházhoz kötve a pácienst.

A múlt év végétől azonban új kezelési lehetőség is elérhető Magyarországon: a bizonyos esetekben szájon át és otthon is szedhető készítmény. A tabletták célzottan a daganatszövetben fejtik ki hatásukat, kevésbé károsítva a normális sejteket. Ennek az a következménye, hogy a gyógyszernek a hatása főként a tumorra összpontosul, ugyanakkor az általános kemoterápiás kezelésekre jellemző mellékhatások (hajhullás, hasmenés) kisebb mértékben jelentkeznek. A tablettákkal történt nemzetközi gyógyszervizsgálatok bebizonyították, hogy klinikai alkalmazása hatásos, és nagymértékben javítja a beteg életminőségét: a hosszú kórházi kezeléseket, elkerülve a beteg állapotától függően teljes és aktív életet élhet.

A vastag- és végbélrákok korszerű kezelése manapság a gyógyszerkutatások egyik fő területét jelenti. Számos olyan ígéretes molekula vár klinikai kipróbálásra, amelyeket várhatóan hatásos eszközként használhatnak fel a terápia során. A korszerű kezelések alkalmazása mellett ugyankkor nem lehet eléggé hangsúlyozni az életmód és a táplálkozási szokások megváltoztatásától várható javulást.

OTS-Cégvonal