Amerikai Mars-szonda: újabb halasztás keddig

Vágólapra másolva!
Az időjárási viszonyok hétfőn sem kedveztek a starthoz, így újabb 24 órás halasztás következett. A MER-A a legújabb tervek szerint június 10-én, közép-európai idő szerint 19.58-kor, vagy 20.36-kor indul, egy Delta II típusú hordozórakétával.
Vágólapra másolva!

Mint arról korábban beszámoltunk, a NASA először június 8-áról június 9-ére halasztotta a Mars Exploration Rover első tagjának (MER-A) indítását. Sajnos az időjárási viszonyok - a Kennedy-űrrepülőtér közelében tomboló viharok - hétfőn sem kedveztek a starthoz, így újabb 24 órás halasztás következett. A MER-A a legújabb tervek szerint június 10-én, közép-európai idő szerint 19.58-kor, vagy 20.36-kor indul, egy Delta II típusú hordozórakétával.

Előzmények (június 6.)

Mint azt számos alkalommal olvashatták rovatunkban, 2003 júniusában négy űrszonda indul a Marsra. Ebből kettő - az egyelőre összekapcsolt Mars Express és a Beagle2 - június 2-án sikeresen startolt egy orosz Szojuz-Fregat hordozórakétával, és kitűnő állapotban, a tervek szerint halad a Mars felé.

Csütörtökön reggel végrehajtottak egy fontos műveletet az európai űrszonda-együttesen: pirotechnikai töltetek alkalmazásával részlegesen feloldották azokat a rögzítőelemeket, amelyek a Beagle2 leszállóegységet a Mars Express anyaszondához rögzítik. A körülbelül egy órás művelet tökéletes rendben zajlott. Bár a Beagle2 csak december 19-én válik le az anyaszondáról, a biztonság érdekében már most előkészítették a műveletet - erre azért volt szükség, mert ha nem sikerül, akkor még több mint fél év állt volna a repülésirányítók rendelkezésére, hogy megoldják a problémát.

Az eddig beérkező telemetriai adatok alapján mindkét űrszonda minden rendszere kitűnő állapotban van, az energiatelepek rendben működnek, a hőmérsékleti értékek megfelelők. A Mars Express Naphoz viszonyított helyzete pontos, a napelemek pedig normálisan telepítődtek.