Megölték az első bálnát az izlandi halászok

Vágólapra másolva!
1989 óta először ismét bálnát öltek izlandi halászok. A csukabálnát hétfőn szigonyozták meg, egy "tudományos program" keretében. A környezetvédő szervezeteket pedig valósággal sokkolta az esemény, az USA pedig kereskedelmi embargót vesz fontolóra a szigetállammal szemben.
Vágólapra másolva!
A Nemzetközi Bálnavadászati Tanács a bálnák védelme mellett döntötthttp://www.greenpeace.hu/home/story/story_134.htmlA június 16-ai döntésről a Greenpeace Magyarország honapján.Bálnás linkekhttp://vizsla.origo.hu/katalogus/tudomany/termeszettudomany/elettudomanyok/biologia/allatok/emlosok/vizi_emlosok/balnak/

A múlt hét végén három izlandi bálnavadász hajó futott ki az Atlanti-óceánra, hogy 14 év után ismét csukabálnákra vadásszon. Az engedélyt korlátozott számú (38) cet elejtésére kapták. A vadászat az izlandi kormány hivatalos indoklása szerint egy tudományos program részét képezi, amelynek célja, hogy felmérjék: milyen hatást gyakorolnak a nagy testű állatok a halállományra. Az Izland környéki vizekben mintegy 43 000 csukabálna él.

Az első példányt hétfőn ejtették el - írja a Reuters, amelynek a halászok képviselője azt nyilatkozta, hogy jelenleg "mérések és vizsgálatok zajlanak".

Válaszul az Egyesült Államok azonnal bejelentette: kereskedelmi embargót vesz fontolóra a szigetállammal szemben. A környezetvédő szervezeteket pedig valósággal sokkolta a bálna elejtése, főként hogy a Nemzetközi Bálnavadászati Tanács (IWC) 55. éves kongresszusán, június 16-án olyan döntés született, amelynek értelmében a tanács központi feladata a jövőben a cetek védelme lesz. A Greenpeace szerint a javaslat ellen szavazó Izland most tette meg az első lépést azon az úton, amelyen vissza akar térni a kereskedelmi célú bálnavadászatra.