Olívaolajjal a rák ellen

Vágólapra másolva!
A szitakötő tépőzáras feje és az amazonasi óriás tündérrózsa: ízelítő a Delta szeptember 7-i adásából. 
Vágólapra másolva!

Programozott kamionok

Az úthálózatot nem lehet nagyságrendekkel növelni, a modern járműirányítási rendszerek viszont sokat segíthetnek a megnövekedett forgalom biztonságos levezetésében. A Nemzeti Kutatás-Fejlesztési Program keretében most fejlesztik azt a járműirányítási rendszert, amely számítógépes irányítási módon alapul: GPS figyeli a járművek helyzetét, nyomon követik sebességét, gyorsulását, úttartását A számítógépes rendszer akár menet közben is átprogramozható. Ez az új módszer elősegítheti, hogy ugyanazon az úthálózaton sokkal nagyobb teherforgalmat lehessen lebonyolítani.

Olivaolajjal a rák ellen

A tapasztalati tényt megerősíteni látszanak a tudományos vizsgálatok: az olívaolaj nem csak finom, hanem egészséges is. A dél-európaiaknak kevesebb szívproblémájuk van, egyéb civilizációs betegségekre sem olyan fogékonyak. A heidelbergi rákkutató intézetben olyan kettős kötéseket tartalmazó vegyületeket találtak az olívában, amelyek megakadályozzák a rák kialakulását. Az olívafa ezt az anyagot saját védelme érdekében állítja elő, mégpedig a nap káros UV-sugárzása ellen. Az olívából a jövőben rák elleni gyógyszer is készülhet.

Tépőzár a szitakötőn

A természet apró trükkjeit sokszor utánozta már az ember, gyakran alkalmazzák a fejlesztőmérnökök az ipar területén. A tépőzár "feltalálása" is a rovarok megfigyelése után történt. Az apró horgokkal való rögzítés technikáját a szitakötőkön is tanulmányozták, és kiderült, hogy ez a rovar még a fejét is "tépőzárral" rögzíti a testéhez. A pontos megfigyelések alapján most tökéletesítették a tépőzár szerkezetét, amelynek felépítése már csak néhány tized milliméter magas. Felszíne nem húzza ki a pulóver fonalát. Szinte hang nélkül össze lehet tapasztani, és mégis van tartása.

Amazonasi Óriás Tündérrózsa

Egy-egy különleges növény emberek ezreit képes elbűvölni, megjelenésével, illatával, gigantikus méreteivel vagy különleges virágaival. Az egyik ilyen egzotikum, a Victoria Amasonica, az amazonasi óriás tündérrózsa, amely számára külön házakat építettek száz évvel ezelőtt. A növény népszerűsége száz év elteltével sem csökkent, és még ma is rengeteg látogatót vonz Európa nagyobb botanikus kertjeibe.

Delta
mtv, vasárnap, 13.05