Magyar találmányok sikere Spanyolországban

Vágólapra másolva!
Nyolc magyar találmány nyert díjat a Barcelonában rendezett tizedik Galáctica nemzetközi kiállításon - nyilatkozta Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) főtitkára.
Vágólapra másolva!

A bemutatott 15 új, közelmúltban megvalósult magyar találmány közül kiemelkedő sikert aratott a "számítógépes egészségügyi konzultációs rendszer": Zsonda László munkája elnyerte az Info-Galáctica díjat - tájékoztatott a főtitkár.

Díjat nyert Bobály Sándor oldható vonóhorogja, Földes Gábor rotációs krematóriuma, Kálmán Dániel növényi foszformobilizálási eljárása, Kiss Lukács inhalálópipája, Oros Gyula és társai baktericid hatású növényvédőszere, Törőcsik Mihály ivóvíztisztító eljárása és Gyarmathyné Nemes Erzsébet nátriumkloridban szegény sókeveréke.

A Rotációs krematóriumnak, amelynek mobilváltozata is létezik, különleges jelentősége van ott, ahol valamiféle állatbetegség pusztít - mondta Vedres András. A találmány segítségével - az európai uniós előírásoknak megfelelően - nagy mennyiségben lehet tetemeket egyszerre hamvasztással megsemmisíteni.

A Vivega nevű sópótló fűszersó diétás táplálékkiegészítő. A szívbetegekre ártalmas nátrium-kloriddal szemben kálium- és magnéziumvegyületeket tartalmaz. A készítmény a magyar patikákban már kapható - mondta el a főtitkár.

"A Magyar Feltalálók Egyesületének ötezer tagja van, ebből azonban csak ezer mondható aktívnak. Évente 500-600 találmányt jelentenek be az egyesületnél. A nemzetközi találmányi kiállításokon amellett, hogy erkölcsi elismerést lehet szerezni, alkalom nyílik arra, hogy a feltalálók és a befektetők találkozzanak" - mondta a főtitkár.