Vágólapra másolva!
Magyarországra még nem érkezett el az Amerikában már pusztító, elsősorban betegeket és öregeket támadó, idei influenzajárvány vírusa. A patikákban és az orvosi rendelőkben már várja a pácienseket az ellene ható oltóanyag, a járvány ugyanis nyilvánvalóan nem kerülhető el.
Vágólapra másolva!

Szakemberek szerint jelenleg döntetlenre áll a minden eddiginél virulensebb, több mutánssal jelentkező és az antibiotikumokkal szemben ellenállóbb mikrobák, valamint az egyre gyorsabban reagáló és felkészültebb tudomány mérkőzése - írta a Nature című amerikai tudományos szaklap alapján az amerikai Newsweek című hetilap.

Napjainkban a vírusok és a baktériumok globalizálódásának vagyunk tanúi. Járványügyi szakemberek ezt részben a kórokozók gyors szaporodásához kedvező közeget biztosító klimatikus felmelegedéssel, a légi közlekedés rohamos bővülésével, valamint az élelmiszer-kereskedelem globalizálódásával magyarázzák.

A fokozott aggodalom egyik oka a tavasszal már leküzdöttnek vélt, atípusos tüdőgyulladás (SARS) vírusfertőzés újabb kínai esete. A délkelet-ázsiai és kanadai járvány ugyan alapos felkészülési és immunizációs tapasztalatot szolgáltatott, óvatosságra int viszont a kínai hatóságok megbízhatatlan és nemegyszer megtévesztő adatszolgáltatása. Lehetnek ugyanis a SARS-nak ismeretlen és nem egykönnyen felderíthető változatai, amelyek gyorsabban terjednek a korábbinál, és ellenállóak az immunanyagokra.

A félelem másik oka "a Nagy Influenza" rémképe, amely a szakértők szerint "ott kopogtat az ajtón", és előbb-utóbb valósággá válik. A vírus számos kombinációban próbál újra és újra megjelenni, hogy aztán egyszer a valóban halálos változattal rukkoljon elő.

A modern technika a kórokozó felismerésére helyezi a hangsúlyt, a tünetek ugyanis gyakran nagyon is hasonlóak egymáshoz - írja a Newsweek. A laboratóriumokban sok ezernyi már előfordult vírus és baktérium genetikai kódját őrzik, hogy ismételt előfordulásukkor felismerhetőek legyenek a chip segítségével.

Lehetséges azonban, hogy a vírusok alkalmazkodnak a modern technológiákhoz. Az orvosok attól tartanak, hogy némely vírus önmagát transzformálja és álcázza a közeli jövőben, s ami ma felismerhető, hamarosan felismerhetetlenné válik.