NASA: végleges nem a Hubble-űrtávcsőre

Vágólapra másolva!
A NASA végleg törölte terveiből a Hubble-űrtávcső további javításait. A hivatalos tájékoztatás szerint a döntésnek nem anyagi okai vannak, csak az űrhajósok biztonságát tartották szem előtt.
Vágólapra másolva!

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, több tudós és politikus kereste meg a NASA vezetőjét, Sean O'Keefe-t, hogy vizsgálják felül korábbi döntésüket, miszerint törlik a Hubble-űrtávcső további szervizelését a jövő űrrepülőgépes küldetései közül. A NASA által beígért felülvizsgálat után most végső döntés született az optikai távcsövek koronázatlan királyának sorsáról. A NASA nem indít szervizküldetést, mert az új űrrepülési szabályzat követelményeit figyelembe véve azt nem lehet biztonságosan végrehajtani.

A NASA ismét hangsúlyozta: az új repülésbiztonsági előírások szerint csak olyan űrrepülést hajthatnak végre, amely során az űrrepülőgép csatlakozik az ISS-hez (Nemzetközi Űrállomás). Erre azért van szükség, mert egy esetleges meghibásodás során csak itt van lehetőség arra, hogy a legénység biztonságos körülmények között megjavítsa az űrrepülőgépet vagy megvárja a mentőűrhajót.

"A repülési terv betartása és a logisztikai nyomás ijesztő lenne, ha a NASA-nak egyszerre két űrrepülőgépet kellene felkészítenie egy küldetésre - egyet a Hubble szervizére, egyet pedig arra az esetre, ha mentésre van szükség" - mondta Bill Readdy, a NASA űrrepüléseinek irányítója.

Mint arról korábban beszámoltunk, szerviz nélkül a becslések szerint 2007-2008-ig maradhat működőképes a csillagászati ismereteinket forradalmasító űrtávcső.

Orbán Ádám, Végh Tamás