Robotok és emberek: együtt a Marsra - programajánló

Vágólapra másolva!
Míg egyesek a jövő marskutatását kizárólag robotokkal vagy emberekkel képzelik el, addig a két tábor kutatói közül sokan már békét kötöttek. Ők úgy gondolják, hogy robot és ember együtt, "vállvetve" tudja leghatékonyabban felderíteni a vörös bolygót.
Vágólapra másolva!

Az első emberes Mars-expedíció során sok munkájuk lesz az asztronautáknak. Minél több helyszínt kell meglátogatniuk (azaz nagyfokú mobilitás kell) és minél több műszert kell használniuk (azaz nagy tömeget kell magukkal szállítaniuk a terepen). Az ember mozgási sebessége és teherhordó képessége azonban korlátozott - a cipekedés és a gyaloglás pedig csökkenti a teljesítőképességet.

A földi ún. Mars-analógia bázisokon ezért a robotok alkalmazását is tesztelik az emberi munkával együtt, annak kiegészítéseként. A gépek elsősorban az alábbi területeken lesznek majd segítségünkre: meredek falak vizsgálata, gépi fúrás és nagy mélységű mintavétel, műszerek és kőzetminták szállítása.

A végső megoldást valószínűleg azok a hibridberendezések jelentik, amelyek a robot és az ember irányította jármű előnyeit egyesítik. Ezek egy mini marsjáróra (mini roverre) emlékeztetnek, amelyre ha felülünk, hagyományos terepjáróként használhatjuk. Ugyanakkor, ha leszállunk róla, a terepen gyalogló űrhajóst autonóm üzemmódban folyamatosan követi, szállítja a berendezéseit és a begyűjtött kőzetmintákat.

Az ilyen hibrid berendezés egyes funkcióit külön-külön már ma is ellátja néhány berendezés: a jelenleg működő marsjárók az autonóm irányítási rendszerre adnak példát, az ESA által tervezett Exomars rover mobil fúróberendezést szállít majd magával, a két amerikai Mars-analógia bázison pedig a fentiek használatát is tesztelik már.

Ez utóbbiról 2004. április 7-én (szerdán), este 18 órakor a Kossuth Klubban Kereszturi Ákos tart előadást, "Földi séták a Marson" címmel, Utah állam sivatagos részén végzett kutatásai alapján. Az előadáson az analógiakutatások jelenlegi helyzetével ismerkedhetünk meg, és a résztvevők megvitathatják az emberes marsutazás főbb problémáit, lehetőségeit.

Helyszín: Kossuth Klub, Bp. VIII. Múzeum u. 7.
A belépő ára 350 Ft/fő, iskolai csoportoknak (10 főtől) 150 Ft/fő.
További információ: http://www.kossuth-klub.hu/klub/prg_most.html