Vágólapra másolva!
A világ első klónozott emlősállatát, Dolly bárányt létrehozó kutatócsoport Nagy-Britanniában elsőként hivatalos úton nyújtott be kérelmet a hatóságokhoz arra, hogy terápiás célból emberi embriót klónozhasson.
Vágólapra másolva!

Ian Wilmut professzor a létrehozandó embriókon a motoros idegek megbetegedéseit vizsgálná, az emberi embriókat tehát kizárólag kutatási céllal hoznák létre, s a kísérleteket követően elpusztítanák. A terápiás célú klónozás Nagy-Britanniában 2001 óta törvény által engedélyezett tevékenység, s mint arról korábban hírt adtunk, maga Wilmut évek óta tervezi a kutatást. A kérdés morális problémái miatt a brit illetékes hatósághoz (Human Fertilisation and Embryology Authority) benyújtott kérelem minden bizonnyal heves kritikákat kap majd.

A mozgatóidegek megbetegedései során elpusztulnak a központi idegrendszertől a perifériák felé ingerületet vezető agyi és gerincvelői idegsejtek. A test, az arc és torok izmai elgyengülnek, a beszéd, a rágás és a nyelés egyre nehezebbé válik, a betegek közel fele a diagnózist követően 14 hónapon belül meghal.

A klónozási eljárás során a kutatócsoport az e betegségben szenvedő páciensektől vett DNS-t ültetne be saját sejtmagjuktól megszabadított petesejtekbe, és az embriók fejlődése során tanulmányozná a betegség genetikai és fejlődésbiológiai hátterét. A tervek szerint az embriókat még néhány napos korukban elpusztítanák.