Vágólapra másolva!
A kutatásra és fejlesztésre fordított pénz növelését sürgette a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke azon a kihelyezett ülésen, amelyet az Országgyűlés Oktatási és Tudományos Bizottsága április 28-án, szerdán az Akadémián tartott meg.
Vágólapra másolva!

"Tudomásul kell venni, hogy a 21. században az anyagi tőke oda megy, ahol van szellemi tőke" - jelentette ki Vizi E. Szilveszter, hozzátéve: A "hihetetlenül alacsony" hazai kutatói arány mellett a forgótőke hiánya és az önrész garantálatlansága is akadályozza a magyar pályázókat abban, hogy eredményesen szálljanak versenybe nemzetközi programokon. Csak úgy lehet sikeresen értékesíteni valamit, ha "különlegesség, valami innováció van benne", és az áruk értékének 80-90 százalékát a befektetett szellemi tőke adja. Vizi E. Szilveszter utalt arra, hogy azok a cégek hagyják el Magyarországot, amelyek csak az olcsó munkaerő iránt érdeklődnek, ugyanakkor nem fordítanak pénzt a K+F (kutatás és fejlesztés) szektorra.

Kroó Norbert, az MTA főtitkára az Akadémia anyagi helyzete kapcsán közölte, hogy az idei "csak egy túlélési év lehet" az intézmény és a magyar kultúra számára. A legfőbb teendő a pályázati részvétel és a versenyképesség növelése, a kutatási eredmények gazdasági felhasználásának erősítése, valamint a kutatóhálózat gazdasági stabilitásának megteremtése - mondta a főtitkár, aki a prioritások közé sorolta a kutatóhálózat alapellátásának stabilizálását, újabb álláshelyek létesítését a fiatal kutatók számára, valamint az infrastrukturális bázis erősítését. "Minden szempontból indokolt" a pénzügyi keretek húsz százalékos emelése - tette hozzá Kroó Norbert.

A bizottság egyhangúlag általános vitára alkalmasnak találta a magyar tudomány 2001-2002-es helyzetéről szóló jelentést.