Elvesztette legjobb kameráját a Hubble-űrtávcső

Vágólapra másolva!
2006. január 27-én meghibásodott a Hubble-űrteleszkóp (HST) Advanced Camera for Surveys (ACS) nevű kamerája. Pontosabban fogalmazva három funkciójából kettő ellátására többé nem képes, és sajnos ezek  között van a nagy látómezejű képfelvevő mód is. Úgy fest, hogy a pazar képek sokaságát készítő műszert a zsúfolt utolsó szervizküldetésen sem fogják kicserélni.
Vágólapra másolva!

Az ACS még 2002-ben, az eddigi utolsó javítás során került fel a teleszkópra, a 2003-ban tragikus véget ért Columbia űrrepülőgép akkori küldetésének tudományos szempontból legizgalmasabb mozzanataként. Ezzel a HST minden addiginál élesebb "szemet" kapott: az ACS látómezeje kétszer, érzékenysége pedig ötször volt nagyobb a korábbi csúcskameránál (WFPC-2). Az ACS képei rövidesen ámulatba ejtették a szakembereket és laikusokat egyaránt, és közel öt évig ontotta a szebbnél szebb felvételeket. Számos távoli galaxist örökített meg, és több exobolygó mellett a Plútó két új holdját is felfedezte.

Az első komoly probléma 2006. június 30-án jelentkezett a műszer elsődleges energiaellátó rendszerében, majd 2006 szeptemberében is történt egy rövidzárlat, de mindkét hibát sikerült orvosolni. Most azonban a tartalék rendszer is tönkrement, ezért nincs esély az eredeti helyzet visszaállítására.

Mozgalmas évek

A Hubble-űrteleszkóp működése bővelkedett különböző technikai eseményekben, amelyek közül a fontosabbakat az alábbiakban foglaljuk össze.

  • 1990.04.24.: A Discovery űrrepülőgéppel Föld körüli pályára kerül a Hubble-űrteleszkóp
  • 1990.06.25.: Kiderül, hogy főtükörnek súlyos optikai hibája van (ún. szférikus aberráció)
  • 1993.12.02.: Első szervizküldetés az Endeavour űrrepülőgéppel: a képkorrekciós COSTAR-optika felhelyezése, a WFPC-2 kamera beüzemelése
  • 1997.02.11.: Második szerviz végrehajtása a Discovery űrrepülőgéppel: az STIS és NICMOS detektorok elhelyezése
  • 1998.10.29.: A harmadik szerviz előkészítése a Discovery űrrepülőgéppel
  • 1999.12.19.: A 3A jelű szerviz végrehajtása a Discovery űrrepülőgéppel: giroszkóp- és számítógépcsere, további kisebb javítások elvégzése
  • 1999.11.13.: A HST átmeneti leállítása giroszkóphiba miatt
  • 2002.03.01.: A 3B jelű szerviz végrehajtása a Columbia űrrepülőgéppel: az ACS és az NCS detektorok elhelyezése, a napelemtábla cseréje
  • 2007.01.27.: az ACS jelű detektor meghibásodása

Jön az utolsó javítás

Több éves huzavona után a HST negyedik és egyben utolsó javítására (SM-4 jelű küldetés) 2008 szeptemberében kerül sor az Atlantis űrrepülőgéppel. A Nemzetközi Űrállomás feszített ütemű fejlesztése és az űrrepülőgépek tervezett korai nyugdíjazása miatt ez az egyetlen lehetőség.

A tervek szerint öt űrsétával végzik majd el a szükséges feladatokat. Hat új akkumulátort helyeznek el, a korábbi WFPC-2 detektort pedig az új WFPC-3-mal cserélik le. Új érzékelőként helyet kap a Cosmic Origin Spectrometer nevű színképelemző, továbbá a célkövetéshez szükséges szenzor helyébe is egy jobb szerkezet lép. Javítást terveznek a képfelvevő spektrográfnál, ami 111 csavar kiszedésével, és a műszer energiaszolgáltató áramkörének cseréjével jár. Fejlesztenek a külső hőszigetelésen, és kicserélik a meghibásodott giroszkópokat is.

Mindezek mellett felkerül a HST sorsát megpecsételő hajtómű, mely 2013 körül biztonságos helyen lépteti be az addigra nyugdíjazott űrteleszkópot a Föld légkörébe. A tervek szerint ugyanis ebben az évben veszi át a vezető űrtávcső szerepét a HST-nél nagyobb teljesítményű, fejlesztés alatt álló James Webb-űrteleszkóp.

Forrás: NASA ESA STScI

Egy szép felvétel a sok közül az ACS kamerától: az UGC 10214 jelű galaxis, melynek spirális szerkezetéből egy kölcsönhatás nyomán hosszú kar nyúlik ki (NASA, JHU, UCSC/LO, STScI, ESA)

A negyedik szervizküldetés programja nagyon zsúfolt, és kicsi az esély arra, hogy az ACS kamera cseréje is beleférne. Egyelőre nem lehet kizárni, hogy egy egyszerű részleges javítást azért elvégeznek az áramkörén, amely kis felbontású ultraibolya felvételek készítését ismét lehetővé tenné - de nagy felbontású, a látható tartományban rögzített képeket a szakértők szerint többé már ne várjunk a detektortól. Ugyanakkor az új spektrométer és a WFPC-3 részben pótolhatja az ACS kamerát.

Kereszturi Ákos