Adjon nevet a gólyafiókáknak!

Vágólapra másolva!
A Magyar Madártani Egyesület nagyhalászi gólyakamerája néhány hete azzal vált egy csapásra ismertté, hogy bekerült a világszerte működő webkamerák legnagyobb és legjobban felépített tematikus gyűjteménye, az EarthCam által ajánlott legjobb 10 webkamera közé. A világhíres fiókák most hamarosan nevet is kapnak, amire a madarászok az [origo] olvasóitól is várják az ötleteket.
Vágólapra másolva!

Hamarosan eljön a fiókák kirepülésének ideje. Bár a szakemberek már ellátták őket egyedi jelölőgyűrűvel, amellyel a későbbiek során azonosíthatók lesznek, a HX827, HX828, HX829 és HX830 jelek mellett a madarak, amelyeket az elmúlt másfél hónapban több mint 100 országból mintegy 150 ezer látogató figyelt meg, saját nevet is kapnak.

Mivel a gólyák évekig használják fészkeiket, s gyakran ugyanazok a madarak fészkelnek ugyanabban a fészekben, ezért az ott lakók sokszor elnevezik az öreg madarakat. Újabban az interneten keresztül, webkamerák optikáin át megfigyelt gólyafészkek lakói is kapnak nevet. Gondoljunk csak Charlie-ra, a vörsi gólyára, amely sokáig minden évben elsőként tért haza a tél végén, vagy Fülöpre, a Bodrogkisfaludon évek óta áttelelő madárra, amelyről gyűrűjének köszönhetően kiderült, hogy Spanyolországból származik.

Forrás: [origo]

A webkamera az MME oldalán

Magyar gólyakamerát figyel a világ

A névajánlatokat június 28-án éjfélig várják a Magyar Madártani Egyesület által vezett blogoldalon. A látogatók ajánlásait a határidő lejárta után szavazásra bocsátják, s így kapnak majd nevet a szülők és fiókáik. Az MME azt javasolja, lehetőleg magyar nevet adjanak a gólyáknak a weboldalra látogatók, érdemes a nemüknek megfelelőt választani, továbbá érdemes a madarakat megfigyelni a webkamerán, hiszen viselkedésük segíthet a döntésben. A döntésben segíthet, hogy Nagyhalász a Rétközben található, Nyíregyházától északra, a Tisza közelében.

Magyarországon összesen kilenc webkamerán figyelik a gólyákat, ebből nyolcat fehér, egyet pedig fekete gólya fészke közelébe tettek (ez utóbbi jelenleg nem üzemel). Magyarországon mintegy 5000-5500 fehérgólya-pár költ. Fokozottan védett madár, természetvédelmi értéke százezer forint.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fehérgólya-védelmi programját 2008-ban az [origo] tulajdonosa, a Magyar Telekom a Hozzáad program keretében támogatja, amelynek köszönhetően idén a nagyhalászi mellett a Pest megyei Tápiógyörgye egyik villanyoszlopán is helyeztek el webkamerát.