A Budapest-Bamako rally vége - a hét műholdképe

Vágólapra másolva!
Az elmúlt napokban számos híradást olvashattunk a Párizs-Dakar lefújása után reflektorfénybe került Budapest-Bamako rallyról, amelyen az [origo] is képviselteti magát. Most, amikor a csapatok már Afrika szívében járnak, lássuk, hogy is néz ki az űrből ez a sivatagi vidék.
Vágólapra másolva!

Bamako Mali fővárosa. A furcsa alakú ország zöme sivatag, csak a legdélebbi részei nyúlnak a parti esőerdők felé egyre csapadékosabb vidékbe, a szavanna övbe. A lakosság nagy része a Niger folyami oázisai mellett él, itt találjuk a legjelentősebb városokat is.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 1500x1500 km

Töltse le a felvéltelt feliratok nélkül, nagyobb méretben!

A főváros épp a csapadékosabb klíma miatt települt délnyugatra; ez az ország legsűrűbben lakott vidéke. Északabbra, a Niger nagy kanyarjában találjuk a Rejtő-könyvekből is ismert Timbuktut, innen a folyó délkeletre halad tovább. Gao városa mellett egy gát duzzasztja fel a folyó vizét (lásd az alsó, nagyított képen) - ez a település a világ legmagasabb átlaghőmérsékletű helye címért is versenyben áll. A fővárostól a Niger a hasonló nevű országba folyik át, annak fővárosa, Niamey is a folyó partján terül el.

Nézzük meg a területet a mesterséges, gyarmati múltat idéző országhatárok nélkül is! Jól látszik, ahogy a Szahara déli peremén a homok sárga színe fokozatosan a Szahel kissé sötétebb, majd a szavanna zöldesbarna színébe vált át. A felvétel déli peremén, már a Guineai-öböl közelében az esőerdők zöldje (és sajnos az irtások barnája) látható.

Forrás: ELTE

A felvétel kiterjedése 250x250 km

A Terra műhold MODIS-rendszerének felvétele január 16-án készült.