Film és kép a megsemmisült kisbolygóról

Vágólapra másolva!
Újabb felvételeket és néhány további adatot hoztak nyilvánosságra a Föld légkörében két nappal ezelőtt megsemmisült kisbolygóról.
Vágólapra másolva!

A 2008 TC3 kisbolygót felfedezése után számos obszervatóriumból követték, 26 helyszínről összesen 570 sikeres megfigyelés készült róla, amikor még a világűrben haladt. Az itt látható kisfilmet az egyik ilyen felvételsorozat képeiből állították össze, és közel két órával a légkörben való felrobbanása előtt (tehát még a világűrben) mutatja az égitestet. A filmen időnként csíkot húzó, vonalas alakzatok csillagok képei, a középen látható kisbolygó fénye pedig a tengelyforgása miatt ingadozik.

Forrás: M. Kozubal & Ron Dantowitz, Clay Center Observatory

Felvételsorozat a 2008 TC3 kisbolygóról, amikor az a Föld felé közeledett (M. Kozubal & Ron Dantowitz, Clay Center Observatory)

Az eddigi mérések alapján a kisbolygó két periódus szerint változtatta a fényességét, amelyek hossza 49, illetve 98 másodperc körüli. Még ha a második időtartam is fedi a valóságot, akkor is az egyik leggyorsabban pörgő ismert kisbolygó lehet a 2008 TC3. Sikerült azt is megfigyelni, hogy a felfedezéskor mért +16,5 magnitúdó körüli fényessége a közelítés során +13,5 magnitúdóig emelkedett, majd eltűnt a Föld árnyékában - és ezt követte a légköri megsemmisülés.

Forrás: M. Kozubal & Ron Dantowitz, Clay Center Observatory

Sorozatfelvétel, amely a kisbolygó tengelyforgásával kapcsolatos fényváltozást mutatja (M. Kozubal & Ron Dantowitz, Clay Center Observatory)

A robbanásról érkezett, szemtanúk beszámolójára, illetve egy akusztikus detektor méréseire alapuló jelentések (lásd korábbi cikkünkben) mellett most egy közvetlenebb megfigyelést is közöltek. A mellékelt felvétel a Meteosat-8 műhold fedélzetéről készül, és a légköri robbanást mutatja Szudán felett. A felvillanást a műhold 12 színképcsatornájának mindegyikén rögzítették, 0,5 és 14 mikrométer közötti hullámhosszon.

Forrás: 2008 EUMETELSAT

A robbanás sugárzása az infravörös tartományaban (2008 Eumetelsat, Meteosat)

A Meteosat műhold alábbi infravörös fotóján a robbanás helye látható sárgás karikával jelezve. Ettől balra lefelé, a szaggatott vonal végénél helyezkedett el az a KLM repülőgép, amelynek fedélzetéről nem sokkal az előre jelzett időpontot megelőzően sikeresen észlelték a felvillanást.

Forrás: 2008 EUMETELSAT

Mint azt korábbi cikkünkben is bemutattuk, egy kenyai infrahangérzékelő detektor rögzítette a robbanáshoz kapcsolódó hangjelenséget. A több percig elhúzódó jelenség az antenna mérései alapján nagyjából abból az irányból érkezett, amerről az égitest közeledett. A térségben lévő öt további infrahangfigyelő állomás adatainak eddigi vizsgálatában nem találtak a robbanásra utaló nyomokat.

A megfigyelések összegzéseként elmondható, hogy az égitest Szudán felett, az é. sz. 20,9 és a k. h. 32,37 foka környékén, 20-60 kilométer körüli magasságban semmisült meg. A jelenség során egy 0,9 és 2,1 kilotonna erejű robbanás történt október 7-én, magyar idő szerint 4.45 perc 45 másodperckor. Mivel az eseményre lakott területtől nagyon távol került sor, földfelszíni képek sajnos nem készültek róla. Eddig egyetlen hír jelent meg, amely szerint egy egyiptomi webkamera éjszakai felvételén megfigyelhető, amint a robbanás fénye enyhén megvilágítja a tájat - további ionformációk azonban nem érhetők el ezzel kapcsolatban.

A Szojuz TMA-13 űrhajó indításának élő közvetítése

Október 12-én magyar idő szerint reggel 9 óra 01 perckor a Kazahsztáni Bajkonur űrközpontból indul a Nemzetközi Űrállomáshoz a Szojuz TMA-13 űrhajó, fedélzetén az állomás 18. állandó személyzetének két tagja, egy amerikai és egy orosz űrhajós, továbbá Richard Garriott amerikai űrturista.

A küldetés fő célja a 17. állandó személyzet két orosz tagjának leváltása. Az utazás az űrállomásig két napig tart. A start pillanatait a NASA TV élő adásának átvételével, magyar szakkomentárral közvetíti Magyar Csillagászati Egyesület a Polaris TV segtségével, Zsombok Gábor és Vizi Pál közreműködésével.