Új útvonalat javasolnak őseink kivándorlására

Vágólapra másolva!
A széles körben elfogadott elképzelés szerint a korai modern emberek feltehetőleg a Nílus völgyén át vándoroltak ki Afrika Szaharától délre fekvő vidékeiről, úgy 120 000 éve. Az Amerikai Tudományos Akadémia lapjában most megjelent kutatási eredmények alapján azonban egyes szakértők alternatív útvonalat javasolnak.
Vágólapra másolva!

A Bristoli Egyetem munkatársai által vezetett kutatócsoport kimutatta, hogy a nedvesebb területek akkoriban sokkal északabbra húzódhattak, mint azt korábban gondolták. Így egy vízben gazdag "folyosó" nyílhatott a mai Líbián keresztül a korai emberek vándorlásához. Az eredmények segítenek föloldani a régészeti leletek közötti ellentmondásokat is.

Noha azt szinte minden szaktekintély elfogadja, hogy a modern ember (Homo sapiens) Afrika Szaharától délre eső vidékein jelent meg 150 000-200 000 évvel ezelőtt, a Szaharán át vezető szétszóródásuk útvonalán a mai napig vitáznak. A Szahara ma Észak-Afrika nagy részét lefedi, és a sivatagos vidéken való átkelés a mai, korszerű eszközökkel sem egyszerű, hát még gyalogosan. A terület éghajlata azonban az idők során gyakran változott: az utolsó interglaciális (két eljegesedés közötti) időszakban (130 000-170 000 éve) például a déli részén jóval több eső esett.

Folyómedrek a Szaharában

"A műholdas radarfelvételek fosszilis folyómedreket mutattak ki a Szaharán át a mai Líbiába. Ezek a közép-szaharai vízválasztótól egészen a Földközi-tengerig húzódnak. Geokémiai elemzéssel bebizonyítottuk, hogy ezek a medrek aktívak voltak a legutolsó interglaciális időszak folyamán. Így tehát adott volt a fontos vízfolyáshálózat az egyébként száraz vidéken" - mondja Anne Osborne, a cikk vezető szerzője. A "közép-szaharai vízválasztó" egy vulkanikus hegylánc, amelyet korábban az itteni nedvesebb régió határvonalának tekintettek.

University of Bristol

Az ember kirajzásának újonnan javasolt útvonalai (a kék vonalak mutatják az ősi folyómedreket). A zöld vonal a Szahara jelenlegi határát, a szürke folt a közép-szaharai vízválasztót jelöli

A kutatók megmérték az ősi folyómedrek két partjáról gyűjtött fosszilis csigaházak, valamint a Földközi-tengerből származó plankton-mikrofosszíliák héjának izotópos összetételét. Noha több száz kilométerre helyezkedtek el a szaharai vízválasztó hegyeinek vulkanikus szikláitól, a héjak határozott "vulkanikus jellemzőket" mutattak, ami nagyon különbözött a helyszínt körülvevő kőzetek tulajdonságaitól. A jelenségnek csak egyetlen magyarázata lehet: a vulkanikus hegyekből errefelé folyó víz sodorta ide őket.

Derek Vance, a cikk rangidős szerzője még hozzáfűzte: "A tanulmány először mutatta ki, hogy a monszunesők olyan folyókat tápláltak, amelyek a szaharai vízválasztótól - a Szahara északi részén át - a Földközi-tengerig nyúltak. Ezek a vízmosások versenytársai lehettek a Nílus völgyének a tekintetben, hogy a korai emberi migráció számára szolgálhattak útvonalakként a Földközi-tenger partvidékére."

A szerzők szerint a Csádban és Szudánban talált kőkorszaki leletek hasonlósága a Líbiában találtakkal nagymértékben alátámasztják elméletüket. A most fölfedezett ősi folyómedrek és tavak környékén folytatott jövőbeni régészeti kutatások még inkább megerősíthetik a most fölvázolt elképzelést az emberi vándorlás alternatív útvonalairól.