Sea Shepherd kontra bálnavadászok: folyik a küzdelem a déli vizeken

Vágólapra másolva!
Megkezdődött a lassan szokásossá váló harc a japán bálnavadászok és a Sea Shepherd radikális környezetvédő szervezet emberei között az Antarktisz vizein.
Vágólapra másolva!

A Sea Shepherd aktivistái közlésük szerint idén is készek fizikai összecsapás árán is megakadályozni a japánok által célként kitűzött mintegy ezer bálna elejtését. A tavalyi vadászati szezonban elviselhetetlen szagot árasztó vajsavbombákat dobáltak a Nisshin Marura, és összességében elérték, hogy a vadászok csupán a kitűzött fogás felével tértek haza. Előzetes bejelentésük szerint idén még radikálisabban lépnek majd fel.

Forrás: AFP

A japán flotta Yushin Maru 2. nevet viselő vadászhajója (balra) halad át a Steve Irwin előtt december 20-án. A Steve Irwin-ről egy csónakon már útnak is indult a vajsav-bombás alakulat

Mint korábban hírt adtunk róla, a Greenpeace idén nem küldött hajót és aktivistákat a bálnára vadászó japán hajók megfékezésére, miután a szervezet két aktivistáját a szervezetben végzett munkájuk miatt akár tízéves börtönbüntetés is ítélhetik Japánban.

Forrás: AFP

A Sea Shepherd hajója, a Steve Irwin orra viharos körülmények között tör a japán bálnavadász flotta irányába december 22-én

A Sea Shepherd 2008/09-es kampánya a japán történelem legendás szamuráj hadvezére után az Operation Musashi nevet viseli.

A tavalyi vajsavbomba-dobálás

Japán egy 1986 óta érvényben lévő moratóriumot kijátszva, évről évre "tudományos céllal" vezeti bálnavadász-flottáját az Atlanti-óceán déli vizeire. Az indoklás szerint egyes, jelenleg védettség alatt álló bálnafajokból, például a csukabálnából bőségesen elég él a tengerekben.