Műholdkép: kis híján leégett a világ legnagyobb teleszkópja

Vágólapra másolva!
Július végén avatták fel a jelenleg üzemelő legnagyobb optikai távcsövet a Spanyolországhoz tartozó Kanári-szigeteken, ám augusztus elején a szigeteken pusztító tűzvész miatt már veszélybe is került a teleszkóp. A Terra műholdról érkezett augusztus 2-ai felvételen a tomboló tűz látható az űrből.
Vágólapra másolva!

A Marokkó partjaitól 120-200 kilométerre nyugatra elterülő szigetcsoport legkevésbé fejlett tagján, La Palma szigetén július 31-én csaptak föl a lángok, s a nagy szárazság miatt a tűz gyorsan terjedt. Négyezer embert kellett kitelepíteni, és veszélybe került a sziget északi részén egy héttel korábban átadott, a világ legnagyobb optikai (a látható fény tartományban észlelő) teleszkópjának otthont adó obszervatórium is. A Gran Telescopio Canarias, azaz Kanári-szigeteki Nagy Távcső (GRANTECAN avagy GTC) névre keresztelt berendezés bolygónk jelenlegi legnagyobb, 10,4 méter tükörátmérőjű távcsöve La Palma-szigetén áll a Roque de los Muchachos csúcsán, 2400 méteres tengerszint feletti magasságban. Javier Mendez, az Isaac Newton Group of Telescopes szóvivője tájékoztatása szerint azonban a tűz miatt az obszervatóriumban nem esett kár - olvasható a Nature The Great Beyond című blogjában.

A tűzvészek gyakran veszélyeztetnek obszervatóriumokat, 2003-ban például az ausztráliai Mt. Stromlo Obszervatórium égett porrá.

Forrás: NASA Earth Observatory

A Terra műhold MODIS-rendszerének augusztus 2-ai felvételén füst emelkedik a sziget délkeleti partja felől, pirossal körülrajzolva a MODIS által érzékelt lángokban álló terület látszik. A tűz mintegy 3000 hektáron tombolt, ötven ház égett le

Forrás: AFP

A GRANTECAN kupolája, épségben. Az obszervatórium pillanatnyi állapota két webkamerán keresztül figyelhető meg