LÁNGÉSZ - Tudományos élményprogram a természettudós utánpótlásért

Vágólapra másolva!
Ha a hazai pályaválasztási tendenciákban nem következik be pozitív változás, néhány éven belül kézzelfogható hiány lesz kémia-, biológia- és fizikatanárból, a világszinten is elismert magyar kutatóhelyek is kiürülhetnek az ifjú kutatók egyre fogyatkozó száma miatt. Ezen a problémán enyhíthet a most induló LÁNGÉSZ program.
Vágólapra másolva!

A Pro Scientia Aranyérmesek Társasága, a Magyar Tudományos Akadémia Kémiai Kutatóközpontja és a Tudástársadalom Alapítvány közösen kidolgozott programja arra vállalkozik, hogy megmutassa: nem lehetetlen élményszerűvé tenni a tudást, és például a kémia is könnyen válhat izgalmas és érdekes tantárggyá.

A Társadalmi Megújulás Operatív Program keretein belül sikeresen pályázó, a három szervezet szakembereinek vezetésével, mintegy 200 kutató bevonásával zajlik majd 80 rendezvény, készül el több internetes portál, jövőre pedig a hírlapárus standokra kerül a kémia hazai kutatásait a laikusok számára is érthetően ismertető folyóirat is.

Jövő év elejétől az óvodákban is megjelenik a LÁNGÉSZ, a legkisebbek természetes érdeklődésére épülő módszertani program keretein belül, ahol tudósok vezetnek majd játékos foglalkozásokat. Harminc pest megyei középiskola is várja a programot, amely a diákoknak elsősorban azt kívánja modellezni, hogyan jut el egy kutató a tudományos kísérletek eredményeihez. A középiskolások olyan vetélkedősorozaton is részt vehetnek, amely a meglévő és elérhető multimédia eszközök okos használatára buzdítja őket.