Földrengés volt, cunamiriadót rendeltek el a Csendes-óceánon

Vágólapra másolva!
Igen erős, a Richter-skála szerinti 7,9 erősségű földrengés rázta meg a polinéziai Tonga és Fidzsi vidékét március 19-én a hajnali órákban. A rengés epicentruma a Csendes-óceán aljzatán volt, emiatt a térségben cunamiriadót rendeltek el, és felszólították a lakosságot, hogy hagyja el az alacsonyan fekvő területeket.
Vágólapra másolva!

A rengés epicentruma a tongai fővárostól, Nuku'alofától 210 kilométerre délkeletre volt Csendes-óceánon - jelentette az amerikai geológiai szolgálat (USGS). A hajnali rengést mintegy két órával később egy 5,3 erősségű utórengés követte. Az amerikai Cunamiriadó Központ figyelmeztetése nyomán cunamiriadót rendeltek el Tongán, Niue szigetén, a Kermadec-szigeteken, Amerikai Szamoán és Fidzsin, ám ezt néhány órával később visszavonták, miután a jelentések szerint a tengerszint sehol nem emelkedett meg jelentős mértékben a térségben - Niue szigetén 4 centiméteres emelkedést regisztráltak.

A fent említett szigeteket tragikusan érintené egy esetleges tengerszint-emelkedés, mivel igen alacsonyfekvésűek: a Tongától 480 kilométerre keletre fekvő Niue szigetének legmagasabb csúcsa is mindössze 68 méternyire emelkedik ki a Csendes-óceánból.

Víz alatti vulkán tört ki

Tongán az elmúlt napokban több földrengést is észleltek, és egy víz alatti vulkán is működésbe lépett: több száz méternyi pára- és füstoszlop emelkedett a magasba a Csendes-óceánon, miután március 18-án kitört egy víz alatti tűzhányó.

A tongai geológusok jelentése szerint a főváros, Nuku'alofa és a legnagyobb sziget, Tongatapu lakossága a vulkán miatt nincs veszélyben. A kitörés Tongatapu partjaitól mintegy 10-12 kilométerre történt, és már hétfőn elkezdődhetett, ám a helyiek csak két nappal később észlelték a füstoszlopot.

Forrás: AFP

A kitöréshez a Richter-skálán 4,4 erősségű földrengés kapcsolódott, amelyet már a múlt pénteken jeleztek a műszerek körülbelül 35 kilométerre a fővárostól, 150 kilométeres mélységben.

Az Új-Zélandtól mintegy 2000 kilométerre északkeletre fekvő Tonga az úgynevezett csendes-óceáni tűzgyűrűn helyezkedik el, ahol a kőzetlemezek határán gyakoriak a földmozgások, vulkánkitörések.

Forrás: AFP

Ugyanezen a területen, a mostaninál lényegesen enyhébb kitörés nyomán 2002-ben egy új, apró sziget emelkedett ki az óceánból. Geológusok emiatt csónakokból figyelik, milyen folyamatok zajlanak az érintett körzetben. Az így keletkező szigetek nagyon érdekesek az ökológusok számára is, mivel lépésről-lépésre lehet követni az élőlények megtepeledését.