Agykutatás Délutánja

Vágólapra másolva!
Az agykutatás fontosságára hívja fel a figyelmet a nemzetközi Brain Awareness Week keretében megrendezett Agykutatás Délutánja 2009. március 20-án.
Vágólapra másolva!

A budapesti Millenárisban már évek óta megrendezik az Agykutatás Délutánját. Az előadássorozat az Agykutatás Hete (Brain Awareness Week) keretében szerveződik, amelynek küldetését a Magyar Idegtudományi Társaság sajtókonferenciájának kiadványában a következőképpen fogalmazta meg: "Az agy működésének egyre pontosabb feltérképezése és megértése vezethet el minket az idegrendszeri betegségek sikeres megelőzéséhez és gyógyításához, valamint hatékony oktatási programok kialakításához...". Az Agykutatás Délutánja pontosan ezt a célt tükrözi. Tudósok, agykutatók és orvosok próbálják közérthetően elmagyarázni a kutatások eredményeit, próbálnak rávilágítani a különböző kórképek idegrendszeri alapjaira és ezeket az ismereteket bárki számára elérhetően ismertetni.

Az Agykutatás Délutánja minden évben más és más témakört ölel fel. Idén a gondolkodás mechanizmusa és érzéseink kialakulása lesz a téma. Szó lesz arról is, hogy génjeink hogyan alakíthatják viselkedésmintáinkat, de arról is, hogy mi a memória alapja, hogyan is történik a tanulás. Az emberi gondolkodás és érzésvilág struktúrája a legizgatóbb kérdések közé tartozik, hiszen "Életünk olyan, mint amilyenné gondolataink teszik" /Marcus Aurelius/.

A rövid, félórás ismertetőket a hazai idegtudomány kiemelkedő alakjai tartják, és az előadások végén kötetlen beszélgetésre nyílik lehetőség a téma beavatott szakembereivel. A cél, hogy mindenki megértse, mi történik fejünkben, mire jó a hazai agykutatás és a részvevők választ kapjanak minden felmerült kérdésükre.

Jelitai Márta

Program:

17.00-17.15 Megnyitó: Egyéni szabadság és biológiai meghatározottság az emberi agy működésében
Dr. Oberfrank Ferenc, MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

17.20-17.50: Az emberi viselkedés mögött húzódó idegszöveti, hálózati jelenségek
Dr. Kéri Szabolcs; Semmelweis Egyetem, Neurológiai és Pszichiátriai Intézet

17.55-18.25 Tanulási és memóriafolyamatok neuronhálózati alapjai.
Dr. Freund Tamás; MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

18.30-18.50 Hogyan alakulnak az idegi hálózatok: elkötelező és megengedő fejlődés
Dr. Madarász Emília MTA Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet

18.55-19.25 Mi az a pszichogenetika?
Dr. Janka Zoltán; Szegedi Tudományegyetem, Neurológiai és Pszichiátriai Intézet

19.00 - Kötetlen beszélgetés

(X)