H1N1: Magyarországra is megérkezett az oltóanyag gyártásához szükséges vírustörzs

Vágólapra másolva!
Egy brit laboratóriumban sikerült előállítani egy olyan vírust, amely alkalmas az új influenza A-vírus (H1N1) elleni oltóanyag tömeges gyártásához. Csütörtök délutáni bejelentés szerint Magyarország hivatalosan megkapta az Egészségügyi Világszervezettől az új típusú influenza elleni oltóanyag előállítása alapjául szolgáló vírustörzset. Egyre valószínűbb, hogy idén két oltás lesz: egy szokásos szezonális és - remélhetőleg - egy a H1N1 ellen.
Vágólapra másolva!

Magyarország hivatalosan megkapta az Egészségügyi Világszervezettől (WHO) az új influenza A-vírus (H1N1) elleni oltóanyag előállításának alapjául szolgáló vírustörzset - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter csütörtökön az MTI-vel. A WHO egy időben juttatta el az oltóanyaggyártó-kapacitással rendelkező országoknak a vírustörzset.

Németh Zsolt, a hazai vakcinagyártó cég, az Omninvest Kft. szóvivője az [origo]-nak elmondta: az elmúlt időszakban felkészültek a vakcina előállítására. Ha megérkeznek a gyártás megkezdéséhez alkalmas vírustörzsek, akkor két hónap alatt "le tudják tenni az asztalra a vakcinát", amelynek tömeggyártása aztán heti félmilliós tételben folyhat.

Hibridvírus készült

Az oltóanyag gyártásához alkalmas hibridvírus (lásd lent) előállítását május 28-án jelentette be a Health Protection Agency (HPA) nevű brit egészségügyi szervezet. A közlés szerint a vírustörzset a National Institute for Biological Standards and Control (NIBSC) nevű laboratóriumban állították elő, amely része a WHO oltóanyag-kutató hálózatának.

Egy lehetséges oltóanyag fejlesztése során egy hibridvírust készítenek a konkrétan fenyegető vírus és már kipróbált, tesztelt laboratóriumi törzsek kombinációjával. A feladat az, hogy olyan vírus szülessen, amely valóban kiváltja a szükséges immunválaszt a szervezetben, mégis biztonságos, és könnyen lehet nagy mennyiségben szaporítani.

A brit laboratóriumban az új influenza A-vírus (H1N1) egy kulcsfontosságú genetikai részletét - azt, amely a vírus azon fehérjéit kódolja, amelyhez a szervezet immunsejtjei hozzákapcsolódnak - kombinálták már korábban tesztelt laboratóriumi törzsek genetikai anyagával. Az így létrejött hibridvírus az eddigi tesztek alapján a vakcinagyártáshoz megfelelő tulajdonságokkal rendelkezik.

A hibridvírus előállítása igen gyorsan történt, a labor alig egy hónapja, május elején kapta meg a munka megkezdéséhez szükséges vírusanyagot az Egyesült Államokból. "Az előállított törzs elérhető vakcinagyártó ipar számára, így a cégek beszerezhetik, és megkezdhetik a vakcinagyártás első lépéseit" - mondta a brit labor igazgatója, Dr Stephen Inglis. A törzs a WHO hálózatában működő többi, ugyanezen dolgozó laboratóriuma számára is elérhető.

Vakcina két hónap alatt

Németh Zsolt elmondta: minden készen áll a gyártás megkezdéséhez. Hétköznapi példával olyan ez, mintha egy üdítőt kellene készítenünk, amihez minden kellék adott: a pohár, a keverőkanál és a víz, és csak az a kérdés, hogy pontosan milyen szörpöt használjunk. A vakcinagyártó cégek szerte a világon csak arra vártak, hogy a WHO megmondja, "mi kerüljön az üdítőbe", azaz melyik vírustörzset lehet használni a gyártáshoz.

Ez most megtörtént, így két hónap alatt - a megfelelő biztonságossági és hatékonysági próbák során - elkészülhet a vakcina, amelyből az Omninvest heti 500 ezer darabot tud gyártani egy hét alatt.

Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt évek szezonális influenzaoltásai nem hatékonyak az új H1N1-es törzs ellen. Ugyanakkor még korábbi oltások, illetve influenzában való megbetegedések valamennyi védelmet nyújthatnak, főleg az idősebb korosztálynak.



Valószínű, hogy két oltás lesz

Az új influenza A-vírus (H1N1) mellett idén is lesznek szezonális törzsek is. Még nem eldöntött dolog, de valószínűsíthető, hogy ezért idén két oltás lesz. Egy a "szokásos" szezonális törzsek ellen, amelyhez az északi féltekén a WHO már márciusban megadta a törzseket. Ennek gyártása szerte az északi féltekén zajlik, és lassan be is fejeződik. Utóbbi azért szerencsés körülmény, mert a gyártási kapacitást a másik oltásra, a várhatóan csak egy vírust tartalmazó új influenza A-vírus (H1N1) elleni vakcinára lehet fordítani.

Mindez nagyon kedvező lehet olyan szempontból, hogy a hűvösebb-csapadékosabb őszi időjárás kezdetére a lakosság oltása is megtörténhet, és jól érzékelteti az orvostudomány elmúlt évtizedekben bekövetkezett fejlődését. Már "csak" azért kell szorítanunk, hogy közben az új H1N1 ne változzon meg olyan mértékben, ami hatástalanná teheti a vakcinát.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) adatai szerint eddig körülbelül 13 000 ember fertőződött meg a világ legalább 50 országában, és 95 halálesetet erősítetek meg. Magyarországon egyelőre nem jelent meg a kórokozó, de a szomszédos országok nagy részében már igen.

Ugyancsak május 28-án jelent meg egy hír azzal kapcsolatban, hogy a H5N1 (madárinfluenza) ellen is nagy lépés történt a vakcina előállításához vezető úton: ebben az esetben is sikerült kifejleszteni egy olyan vírust, amely a gyártás alapját képezheti. Részletesebb (angol nyelvű) információk a WHO honlapján érhetők el. A korábbi, dél-koreai H1N1-es oltási lehetőséggel kapcsolatban nincsenek újabb érdemi információk.