Már az emberek és főemlősök közös őse is használhatott kőeszközöket

Vágólapra másolva!
Közelmúltban előkerült leletek igazolják, hogy a csimpánzok már 4000 évvel ezelőtt is használtak eszközöket, s valószínű, hogy a főemlősök eszközhasználata már azelőtt kialakult, hogy az evolúció során az emberi vonal különvált volna. Egy a Nature folyóiratban a közelmúltban megjelent cikk szerint az emberi evolúció megértéséhez szükséges, hogy közelebb hozzák egymáshoz a főemlőskutatást és az archeológiát.
Vágólapra másolva!

Sokáig úgy gondolták, hogy az eszközök használata a legfontosabb különbség az emberek és a majmok között, ám ez már 1960-ban megdőlt, amikor Jane Goodall először lejegyezte, hogy a gombei csimpánzok lecsupaszított ágak segítségével halásznak a termeszvárból. Julio Mercader, a kanadai Calgary Egyetem archeológiai részlegének vezetője pedig 2007-ben elsőként talált olyan történelmi leleteket, amelyek igazolják, hogy a főemlősök eszközhasználata sokkal régebbre nyúlik vissza, mint gondolnánk. A nyugat-afrikai Elefántcsontparton akkor egy 4300 éves diótörő helyre bukkant az esőerdőben, s azóta már több bizonyíték is előkerült, ami arra mutat, hogy a különböző főemlősök már évezredek óta használnak kőeszközöket.

A kanadai kutató angol, japán, spanyol, olasz és francia kollégáival együtt egy új tudományterület, a főemlős archeológia kialakításán fáradozik, hogy evolúciós szempontból is megvizsgálják a főemlősök eszközhasználatát. Mercader elmondása szerint elengedhetetlen az együttműködés a különböző tudományterületek között az emberi evolúció megértéséhez, azonban a főemlőskutatók közül csak néhányan vettek már részt ásatáson, és az archeológusok közül pedig nagyon kevesen látták, amint egy vadon élő főemlős eszközt használ.

Mint Mercader elmondta, nem tudni pontosan, hogy az emberfélék voltak-e az elsők, akik köveket használtak eszközként, vagy ez már egy korábbi ősnél megjelent, de szerinte a kultúra és a technológia nem az emberek kizárólagos sajátsága.

Forrás: [origo]

A Mercader által felfedezett eszközök: kisebb-nagyobb szabálytalan kődarabok, amelyeken egyértelműen láthatók a használat nyomai. Az eszközökre tapadt szerves maradványok elemzése alapján olyan csonthéjas termések feltörésére használták őket, amelyek a csimpánzok étrendjében fontosak, de nem fordulnak (illetve fordultak) elő az emberében. Az emberi kéz számára többségük egyébként is túl nagy, nem lehetett volna őket kényelmesen használni