Kövesse nyomon két fiatal gólya vándorútját Afrikába!

Vágólapra másolva!
Először került hazánkban két fiatal fehér gólyára műholdas nyomkövető, melyek segítségével végigkövethetjük a madarak első vándorútját afrikai telelőhelyükre. Az Európai Unió támogatásával a két jelölt gólya, Apaj és Ipoly hazai élőhelyein megvalósuló program fő célja a középfeszültségű elektromos szabadvezetékek madárbaráttá tétele, azaz a madárgyilkos tartóoszlopok és szerelvényeik megfelelő szigetelése.
Vágólapra másolva!

Évről-évre bizonyítottan rengeteg védett és fokozottan védett madár szenved áramütést a középfeszültségű szabadvezeték hálózat oszlopain, vagy ütközik vezetékeknek. A madarak pusztulása és sérülése hatalmas természetvédelmi károkat okoz országszerte. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) közelmúltban megjelent tanulmánya alapján, a hazai vezetékhálózaton évente minimálisan 30 000 madár, köztük számos világszerte veszélyeztetett faj (például kerecsensólyom, parlagi sas, kék vércse) esik áramütés áldozatául.

A fiatal, fészekből frissen kirepülő fehér gólyákat fokozottan fenyegeti az áramütés veszélye. A még bizonytalanul manőverező gólyák sajnos könnyen a szigeteletlen, gyakran a felnőtt madarakat sem kímélő, 20 000 voltos villanyoszlopokon lelik halálukat. Az elmúlt 20 évben a dokumentált fehér gólya pusztulások száma meghaladta a 700 példányt. Valójában ez az adat ennek többszöröse is lehet, hiszen ez csak a megtalált tetemek számát jelenti.

Az Ecocaritas Egyesület programjának fő célja a veszélyeztetett madárfajok pusztulását okozó, szigeteletlen középfeszültségű elektromos szabadvezetékek madárbaráttá tétele, a tartóoszlopok és szerelvényeik megfelelő technológiával történő szigetelésével, amellyel megelőzhető az áramütés és a madarak pusztulása.

Forrás: Molnár István Lotár
Ipoly, az egyik jelölt gólya

"A program keretében a Madárvilág Nonprofit Kft. közreműködésével két fiatal fehér gólyát láttunk el műholdas nyomkövetővel. Kiemelkedő fontosságú a kirepülés és a vonulás megkezdése közötti időszak, amikor a fiatalok leginkább ki vannak téve a hazai középfeszültségű hálózat veszélyeinek. Mozgásuk ismeretében pontosabban fel tudjuk mérni a veszélyeztetettségük mértékét az adott területen, és a forrásokat a legveszélyesebb oszlopok szigetelésére koncentrálhatjuk." - nyilatkozta Kis Ferenc, az Ecocaritas Egyesület projektvezetője.

Az Apaj névre keresztelt gólya a Kiskunságban kelt ki, és természetes körülmények között nevelkedett. Kirepülése után néhány kilométeres körzetbe járt ki szüleivel táplálékot keresni, majd augusztus elején kezdte meg vonulását. A legfrissebb információk szerint már a szudáni főváros, Kartúm közelében van.

Ipoly embernél nevelkedett, és három társával együtt július végén egy, az Ipoly folyó mellett kialakított röpdébe került, ahol fokozatosan szoktatták vissza a természetes gólya-élethez. Szabadon engedése után csatlakozott egy gólyacsapathoz, és augusztus közepén ő is útra kelt társaival. Jelenleg kissé Apaj mögött jár, éppen Egyiptomban, a Nílus menti Qena városától pár kilométerre délre tartózkodik - mondta Kis Ferenc.

Apaj és Ipoly, a két fiatal gólya története és első vándorútja nyomon követhető a www.greenmania.hu és a www.gilice.hu weboldalakon.