Vágólapra másolva!
Látványos meteorok húztak el múlt héten egy amerikai csillagvizsgáló felett. A Geminida-meteorraj maximumának éjszakáján készült felvételen a csillagok mellett közel két tucat meteort is megörökítettek.
Vágólapra másolva!

December 14-én, a Geminida-meteorraj maximumának éjszakáján készült a mellékelt felvétel. A kép az arizonai Kitt Peak Obszervatórium két nagy kupoláját mutatja, közülük a nyitott és közelebb lévő a 2,3 méteres Bock-távcsövet, a nagyobb és távolabb található pedig a 4 méteres Mayall-távcsövet rejti.

Forrás: David A. Harvey
Geminida-meteorok a Kitt Peak Obszervatórium felett. A kép nagyméretű változatának letöltése. További felvételek a fotós honlapján tekinthetők meg (David A. Harvey, Astronomy Picture of the Day)

A csillagos égen közel két tucat Geminida-hullócsillag figyelhető meg. A felvételt egy nagylátószögű objektív segítségével, összesen 13 darab 15 másodperces expozíciós idejű képből állították össze. Jobbra lent a távolban egy város fényei láthatók, az előtérben húzódó két piros sáv pedig egy autó hátsó lámpájának nyoma, amely éppen az egyik kép rögzítése közben haladt el a hegyi úton.

A Geminida-meteorraj eredetét tekintve kilóg társai közül. Míg a többi meteoráramlatot, mint például a nyári Perseidákat üstökösmagok szórták szét útjuk mentén, a Geminidák szülőégiteste a Phaeton nevű kisbolygó. Elképzelhető, hogy valóban egy aszteroida darabjai lépnek be decemberben a Föld légkörébe, de az is lehet, hogy a Phaeton egy inaktív üstökös. Egykor intenzív anyagkibocsátást produkált, létrehozva a meteorrajt is - de ma már nyugodt a felszíne, nem növeszt kómát és csóvát, ezért úgy fest, mint egy kisbolygó.

Ajánlat: