Webkamera lesi egy vadon élő medve szülését

Vágólapra másolva!
Az észak-amerikai vadon élővilágát kutató intézet munkatársa, Lynn Rogers egy Minnesota-i fekete medve odújánál felállított webkamerával filmezné le a kölykök világrajövetelét. A Lily névre hallgató medve természetesen már nem idegen a kutató számára, hiszen születése óta ismeri, ahogyan Lily anyját is. A Facebookon Lilynek már 18 000 rajongója van.
Vágólapra másolva!

Lynn Rogersről és a fekete medvék akár bensőségesnek is nevezhető viszonyáról nemrég rovatunkban is olvashattak: a professzor már 43 éve sértetlenül járkál a közhiedelem által veszélyesnek tartott állatok között, de azok még sosem támadták meg őt. Néhány medve idővel még azt is megengedte Rogersnek, hogy hozzájuk érjen vagy megsimogassa őket, így a kutató alaposan és részletekbe menően tanulmányozhatta viselkedésüket.

Rogers most elsőként szeretne olyan filmfelvételeket készíteni, amelyekben egy vadon élő, de az emberi közelséghez hozzászokott medve szülését örökítenék meg. A Lily névre keresztelt állatot a kutató kölyökkora óta nyomon követi, hiszen anyja - June - az egyik legbarátságosabb megfigyelési alanynak bizonyult a korábbi években. Bár Rogers nem teljesen biztos benne, hogy az állat vemhes, erre számos jel utal: Lily az utóbbi hetekben gondosan igazgatta odúja vélhetően alomnak szolgáló "bélését", és gyakran nyalogatta mellbimbóit és a nemi szerve körüli területeket.

A fekete medvét folyamatosan mutató webkamerát sajnos nem sikerült a medve rejtekhelyének belsejébe tenni, mert Lily ettől megijedt, és korábban ideiglenesen elhagyta a barlangot. Rogers azonban így is reméli, hogy élőben is látható lesz majd a medvebocs (vagy bocsok) világrajövetele. "Remélem, hogy Lily népszerűsége segít majd eloszlatni a fekete medvékkel szembeni általános bizalmatlanságot, ami az állatok tévesen feltételezett veszélyessége miatt terjedt el" - mondta Rogers. A webkamerás ötlet eddig bevált, hiszen a Facebookon Lilynek jelenleg 18 000 rajongója van - írja a Guardian.

WildEarth.TV

A WildEarth.TV oldalán folyamatosan nézhetőek olyan webkamerás felvételek, amelyek élőben közvetítik a vadvilág mindennapjait. A hangsúly az élő anyagokon van, a készítők nem szerkesztik és nem is vágják meg a felvételeket. A minnesotai medve mellett még számos állatfajról és -közösségről találhatunk élő közvetítéseket az oldalon, köztük két leopárdkölyök mindennapjairól, sasokról, keselyűkről vagy a lazacok vonulásáról.