A vízipipa ugyanolyan káros, mint a cigaretta

Vágólapra másolva!
Külföldön és itthon is egyre népszerűbb a dohányzás keleti változata, a vízipipa szívása. Sokan azért választják a dohányzásnak ezt a módját, mert úgy gondolják, kevésbé ártalmas, mint a cigaretta. Egy új tanulmány szerint azonban ez tévedés. Kátrányból és nehézfémekből pedig még több is lehet benne, mint a cigarettafüstben.
Vágólapra másolva!

A Pediatrics (Gyerekgyógyászat) című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint az észak-amerikai fiatalok cigaretta helyett egyre gyakrabban szívnak vízipipát. A kutatók szerint a vízipipa népszerűségének egyik oka az a tévhit, hogy kevésbé károsítja az egészséget, mint a cigaretta. A vízipipa füstje azonban éppúgy tartalmaz nikotint, szén-monoxidot és rákkeltő anyagokat, mint a cigarettafüst. Kátrányból és nehézfémekből pedig még több is lehet benne, mint a cigarettafüstben.

Egy vizsgálat részeként 871 18 és 24 év közötti fiatal töltött ki kérdőívet a dohányzási szokásairól. A kanadai-amerikai kutatócsoport beszámolója szerint a válaszolók 23 százaléka szívott vízipipát az elmúlt 12 hónapban, és 5 százalékuk használt vízipipát egy vagy több alkalommal a kérdőív kitöltését megelőző hónapban.

A kutatók azt tapasztalták, hogy a vízipipa különösen népszerű az olyan fiatal, angolul beszélő férfiak között, akik önállóan élnek és magasabb a jövedelmük. A tanulmány szerint a vízipipaszívók gyakrabban fogyasztanak egyéb tudatmódosító anyagokat is, például marihuánát, illegális kábítószereket és alkoholt.

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk