Budapesti konferencia a sejtek energiatermelő szervecskéiről

Vágólapra másolva!
A sejtek energiatermelő szervecskéiről, a mitokondriumokról lesz szó azon a budapesti nemzetközi konferencián, melynek fő témája az agy energiaháztartása. A találkozóra harminc ország 150 agykutatójának részvételével kerül sor július hetedike és tizedike között.
Vágólapra másolva!

Az agy energiaháztartásával foglalkozó nemzetközi tudományos találkozót (International Conference on Brain Energy Metabolism) idén kilencedik alkalommal rendezik meg Budapesten. A konferencián 25 neves előadó vesz majd részt, de a vezető szakemberek mellett tehetséges fiatalok is lehetőséghez jutnak. Ennek jegyében a világ legkülönbözőbb részeiről pályázhattak fiatal kutatók: közülük tizenegyet választottak ki, akik poszteren mutathatják be anyagukat, emellett lehetőséget kapnak egy tízperces előadásra is.

"Az agyi energiaháztartás kiemelt jelentőségét az adja, hogy ez a funkció biztosítja a normál agyműködés energiafedezetét. A sejtszervecskék elégtelen vagy kóros működése ezen kívül szerepet játszik az agysejtek pusztulásával járó súlyos megbetegedések, például az Alzheimer-kór vagy az agyi érkatasztrófa, a stroke kialakulásában. A konferencián bemutatandó módszerek és új kutatási eredmények így túlmutatnak az alapkutatásokon, és a gyakorlati alkalmazás szempontjából is jelentősek " - mondta az MTI-nek Ádám Veronika, az MTA rendes tagja, a Semmelweis Egyetem Orvosi Biokémiai Intézetének igazgató professzora.

A konferencián a sejt energiaszerve, a mitokondrium kerül a figyelem középpontjába. Ezek a sejtszervecskék szó szerint a sejtek életéért és a haláláért felelnek, hiszen részben a mitokondriumok termelik a sejtek működéséhez szükséges energiát. Energia a sejtplazma folyékony közegében is termelődik, az agyban azonban a mitokondiumok játszanak meghatározó szerepet. Nélkülük az agy nem lenne képes a működéséhez elegendő energiát előállítani. Az oxigénhiányba is azért halunk bele, mert oxigénre feltétlenül szükség van a mitokondrium energiatermeléséhez. Amennyiben az agy nem kap elég oxigént, mint például stroke-ban vagy súlyos érszűkületben, akkor nem lesz képes elegendő energiát előállítani.

A mitokondriumoknak az élettani működés szempontjából több meghatározó funkciójuk is van, így például fontos szerepet játszanak az idegingerület-átvitelt szabályozó kalcium sejten belüli háztartásában is. "A mitokondriumok a sejt haláláért is felelnek. És nemcsak azért, mert a sejt elpusztul, ha a mitokondrium nem termel elég energiát, hanem azért is, mert a mitokondrium olyan jelzéseket küldhet a sejt számára, amelyek elindítják azt a programozott sejthalál útján. Ez nem pusztán játék a szavakkal. Úgy tűnhet, hogy amennyiben a sejt meghal, végül is teljesen mindegy, hogy miképp. Valójában azonban nem mindegy, mert ha a sejt egy ilyen programon megy végig, amelynek a végén elpusztul, akkor ez csak az adott sejtet érinti, a körülötte lévők viszont épek maradnak. Ám ha a sejt oxigén- vagy energiahiány, illetve a káros, reaktív oxigénszármazékok felszaporodása vagy valamilyen mérgező hatás következtében pusztul el, akkor ez a környező sejteket is érinti. Így nagyobb területet pusztul el, mint amelynek szükségszerűen el kellene pusztulnia" - mondta Ádám.

A mitokondriumok működése azért is meghatározó, mert itt termelődnek a reaktív oxigénszármazékok, amelyek a cukorbetegségtől az Alzheimer-kórig nagyon sok betegség kialakulásában, lefolyásában, és súlyosságában játszanak szerepet. "A kongresszus jelentősége éppen az, hogy a mitokondriumok e nagyon sokféle funkciójára hívja fel a figyelmet" - mondta a professzor.

A konferencia részletes programja a tanácskozás honlapján érhető el.