A szájon át szülő béka is a körözött kétéltűek listáján

Vágólapra másolva!
Példátlan kutatást indított a legritkább kétéltűek újrafelfedezésére egy nemzetközi természetvédelmi szervezet. Nézze meg galériánkban a 10 legkeresettebb fajt!
Vágólapra másolva!

A Conservation International és a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kétéltűekre specializált részlege augusztus 9-én jelentette be, hogy egy nemzetközi kutatócsoporttal a legritkábbnak tartott kétéltűek nyomába ered. Korábban ennyire összehangolt keresésre még nem volt példa, a kutatás öt kontinensen összesen 17 országot fog érinteni.

A keresett fajok jelentős részét több éve vagy évtizede, felfedezésük óta nem látták (többségüknek magyar neve sincsen), de elképzelhető, hogy elzárt élőhelyfoltokban még előfordulnak. A kutatók annak reményében indították a keresést, hogy talán így rájöhetnek, hogyan maradhatnak fenn bizonyos helyeken egyes fajok kis populációi, amikor máshonnan teljesen eltűntek. A kétéltűek általános jellemzője, hogy különösen érzékenyek a környezet változásaira, ráadásul egy chytridiomycosis nevű gombás fertőzés is veszélyezteti őket, mely már több lokális populáció, sőt egyes fajok eltűnését is okozta.

Nézze meg galériánkban a tíz legkeresettebb kétéltűt!

Forrás: Conservation International
Ez a faj (Atelopus balios) valószínűleg a kitridgomba áldozatává vált

A kutatók a megkeresni kívánt 100 fajból összeállították a tíz legkeresettebb kétéltű listáját, melyek különös tudományos vagy esztétikai értékkel bírnak:

  1. Costa-Rica-i aranyvarangy, Incilius periglenes (Costa Rica) - Valószínűleg a leghíresebb a listára felkerült kétéltűek közül. Az 1980-as években egy év alatt jelentősen lecsökkent a számuk, a legutolsó példányt 1989-ben találták meg.
  2. Gyomorköltő békák (Ausztrália) - 2 faj tartozik ide, a Rheobatrachus vitellinus és a R. silus, 1985-ben látták őket utoljára. Jellegzetességük, hogy a nőstények lenyelik a megtermékenyített petéket, és az ebihalak a gyomorban fejlődnek, majd a szájon keresztül "születnek meg".
  3. Rhinella rostrata (Kolumbia) - Egy Mesopotamia nevű falu mellett fedezték fel 1914-ben, azóta nem látták.
  4. Bolitoglossa jacksoni (Guatemala) - 1975-ben találtak rá a fajra, s összesen 2 példány fogtak be belőle, ebből az egyiket valószínűleg ellopták.
  5. Callixalus pictus (Kongói Demokratikus Köztársaság, Ruanda) - Nagyon keveset tudnak róla, 1950-ben akadtak rá a fajra, és sosem készült róla fénykép.
  6. Atelopus balios (Ecuador) - 1995 áprilisában látták utoljára. Elképzelhető, hogy a kitridgomba áldozatává vált.
  7. Hynobius turkestanicus (Kirgizisztán, Tadzsikisztán, Üzbegisztán) - 1909-ben fogtak belőle két példányt, azóta nem látták.
  8. Atelopus sorianoi (Venezuela) - Egy elzárt köderdei patakban él, 1990 óta nem látták.
  9. Discoglossus nigriventer (Izrael) - Egy 1955-ben gyűjtött felnőtt állat az utolsó igazolt példány a fajból. A malária felszámolása miatt Szíriában leeresztették a mocsarakat, s ez okozhatta az eltűnését.
  10. Ansonia latidisca (Borneó) - Utoljára az 1950-es években látták.