Felmérték a növények helyzetét a most zajló nagy fajkihalásban

Vágólapra másolva!
Első alkalommal készült pontos becslés arra, hogy mely növényeket fenyegeti a kihalás veszélye. Bolygónk 380 000 ismert növényfaja közül a nyitvatermők a legveszélyeztetettebbek. A növényeket elsősorban természetes élőhelyeik megszűnése fenyegeti, a leggyorsabb ütemben még mindig a trópusi esőerdők tűnnek el.
Vágólapra másolva!

A fajkihalásokról szóló hírekben többnyire az állatok szerepelnek, most azonban a növényeknél is pontosan meghatározták, hogy mekkora valószínűséggel tűnhet el egy-egy faj. A brit Királyi Botanikus Kertek és a szintén londoni Természettudományi Múzeum a Természetvédelmi Világszövetséggel (IUCN) közösen mérte fel, hogy melyek a legveszélyeztetettebb növényfajok, hol vannak a legsérülékenyebb élőhelyek, és mi a növények eltűnésének elsődleges oka. Az utóbbira - nem meglepő módon - egyértelmű a válasz: a fajokat természetes élőhelyeik eltűnése fenyegeti leginkább, ami az emberi mezőgazdasági tevékenységgel, főként az erdők legelővé alakításával függ össze.

Ha a számokat nézzük, a növényfajok ugyanakkora veszélyben vannak, mint az emlősök: a világ növényeinek egyötöde tűnhet el a közeli jövőben. A fajkihalás mértékét 2010-ig sajnos nem sikerült olyan mértékben csökkenteni, ahogyan azt az erre vonatkozó ENSZ-egyezmény országai 1992-ben vállalták, így most újra kell gondolni a célokat. Legközelebb október közepén, Nagoyában próbálják meg kijelölni, hogy 2020-ig mit tehetnénk a biológiai sokféleség megóvása érdekében.

Reprezentatív minta a ma élő növényekről

A természetvédelemmel foglalkozó szakemberek mára egyetértenek abban, hogy a jelenlegi a legnagyobb fajkihalás a Föld történetében. Az IUCN Vörös Listája alapján a kétéltűek körülbelül egyharmadát, az emlősök negyedét és a madárfajok 12%-át fenyegeti a kihalás veszélye. A Vörös Lista azonban a jelenleg ismert mintegy 1,8 millió fajnak csupán a 2,7 százalékáról rendelkezik kellően részletes információkkal. További hiányosság, hogy a Földön élő fajok nagy részét tudományosan még nem térképezték fel - ezt a számot 2, illetve 100 millió közé becsülik. A fajkihalással kapcsolatos eddigi számok tehát csak durva becslésnek, és nem a valós folyamatokat mutató adatoknak tekinthetőek - az élővilágban jelenleg zajló változásokat azonban jól érzékeltetik.

A Királyi Botanikus Kertek új elemzése most a növények oldaláról helyezi új megvilágításba a fenti számokat. A felmérésben szereplő 7000 növényfajt öt nagy szárazföldi növénycsoportból választották ki: a kutatásban a mohák (Bryophyta), a harasztok (Pteridophyta), a nyitvatermők (Gymnospermae), az egyszikűek (Monocotyledonae) és a hüvelyesek (Fabaceae vagy Leguminosae) közé tartozó növényfajok szerepeltek. Az öt növénycsoportból 1500-1500 fajt választottak ki véletlenszerűen: a veszélyeztetett madarakon és kétéltűeken korábban végzett szimulációk alapján ez a fajszám már elég nagy ahhoz, hogy pontosan meghatározható legyen a fajok veszélyeztetettségi státusza.

Forrás: Royal Botanic Gardens, Kew
A térképen a növények átlagos veszélyeztetettsége látható a világ különböző országaiban - piros színnel látszanak a kihalással leginkább fenyegetett fajok élőhelyei, zölddel a legkevésbé veszélyeztetett területek

A vizsgálatot végző kutatók szerint ez a minta reprezentatívnak tekinthető a Földön élő összes mai, mintegy 380 000 növényfaj szempontjából. (Megjegyzendő, hogy a nyitvatermőknél csak 1000 faj szerepelt, mivel ebben a csoportban nincs 1500 eltérő növényfaj, csak körülbelül 1000.) A növényekkel kapcsolatos információk főként a Királyi Botanikus Kertek hatalmas, nagyjából 8 millió növényt és gombát számláló gyűjteményéből, illetve a brit Természettudományi Múzeum hatmillió példányos herbáriumából származtak.

A trópusi növények vannak a legnagyobb veszélyben

A kedden nyilvánosságra hozott jelentés szerint a 7000 növényfajt számláló minta egyharmadát (a fajok 33%-át) még csak nem is ismerjük eléggé ahhoz, hogy meg lehessen fogalmazni a megóvásukhoz szükséges természetvédelmi célokat. Ezekről a fajokról tehát egyelőre azt sem lehet megmondani, hogy veszélyeztetettek-e vagy sem. A maradék, nagyjából 4000 fajt a tudomány viszont már kellően alaposan ismeri ahhoz, hogy fel lehessen becsülni a kihalásukkal kapcsolatos esélyeket. Ezek körülbelül egyötödéről (a fajok 22%-a, tehát minden ötödik növényfaj) állítja az új szakmai elemzés, hogy a jövőben végleg eltűnhet bolygónkról.

Forrás: Royal Botanic Gardens, Kew
Az új adatbázis 7000 mövényről tartalmaz veszélyeztettségi adatokat. A növények, sőt a gombák különféle fajairól igen részletes, fotókkal is bőven illusztrált leírások olvashatóak a Királyi Botanikus Kert honlapján

A vizsgálat megerősíti, hogy a kihalás oka egyértelműen a természetes élőhelyek ember általi átalakítása: főként az erdők kivágása annak érdekében, hogy mezőgazdasági területté vagy az állattartásra alkalmas legelővé lehessen alakítani a területeket.

"Most már rendelkezünk olyan, megbízható számokkal, amelyhez a következő években viszonyítani lehet majd a fajkihalás ütemét. Eddig nem voltak ilyen adataink, ezek a becslések viszont alkalmasak rá, hogy fel tudjuk mérni, milyen mértékben csökken a növények biológiai sokfélesége bolygónkon. Október közepén Japánban, Nagoyában fogjuk megvitatni, hogy milyen célokat érdemes magunk elé tűzni 2020-ig: nincs értelme olyasmit vállalni, ami nem tartható. Éppen ezért fontos, hogy elkészült végre a növények valós veszélyeztetettségi státuszát mutató új adatbázis. A növényeknek a földi életben betöltött szerepével arányos védelemre lenne szükségük" - mondta Stephen Hopper, a Királyi Botanikus Kertek igazgatója.