Kínai nagyvárosok egy látványos éjszakai űrfelvételen

City Lights, műholdfelvétel, Peking Kína,
Vágólapra másolva!
Mint világító pókhálók szövik be az éjszakai tájat a kínai nagyvárosok a Nemzetközi Űrállomásról készült felvételen.
Vágólapra másolva!

Peking (Beijing) és Tiencsin (Tianjin) szabályos városszerkezete szépen kirajzolódik a magasból nézve. A városközpontot koncentrikusan gyűrűzik körbe a főbb utak, és az ezekre merőleges, városokból kivezető útvonalak is jól láthatók, melyek összekapcsolják az agglomerációt.

Forrás: NASA
Forrás: NASA

A kép nagyobb méretű változata (forrás: NASA/ISS)

Kína 1,3 milliárd főt meghaladó népessége nagy részben az ezekhez hasonló óriásvárosokban tömörül az ország tengerparti vidékén, a nagy folyók völgyében, illetve Dél-Kínában. Az északabbra (a képen jobbra lent, mert a kép "fejjel lefelé" van - köszönjük a kiigazítást) elhelyezkedő Peking városában az ENSZ 2010-es becslései szerint megközelítőleg 12 millióan élnek, míg Tiencsin mintegy 7 millió lakossal rendelkezik. Az ország legnépesebb városa címet azonban Shanghai viseli, több mint 16 millió polgárával (Peking a második, Tiencsin pedig a hatodik helyet foglalja el a ranglistán).

A Kína északkeleti részén elterülő óriási városok között több kisebb is feltűnik, a sötétségbe vesző területeket pedig hatalmas szántóföldek foglalják el.

További látványos képek:

A Viktória-vízesés a magasból

Látványos hazai felvétel készült a Nap éves járásáról

Ritka természeti jelenség: vízesés a tűz fölött