Vágólapra másolva!
A Perzsa-öböl partján fekvő emirátusokban zajló építkezések igen látványosak a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről is. Az űrfelvételen Doha, Katar fővárosa látható, mely 2010-ben elnyerte az Arab Világ Kulturális Fővárosa címet.
Vágólapra másolva!

Katar (Qatar), a katari-félszigeten fekvő, csupán egykilenced magyarországnyi állam hatalmas szénhidrogén-vagyonának köszönhetően a világ leggazdagabb országai közé tartozik. Az emirátus mindössze 1,7 millió fős népességének háromnegyedét vendégmunkások teszik ki. Az ország nem szeretne lemaradni a szintén mesés vagyonnal rendelkező Dubai és Bahrein mögött, a fővárosban ezért lépten-nyomon építkezésekbe botlani.

Forrás: earthobservatory.nasa.gov
Doha a Nemzetközi Űrállomás fedélzetéről fotózva. Vesse össze a képet a Google Maps térképével!

A lakosság 90 százalékát tömörítő főváros központja az ősi bazár, a Souq (középen), közvetlen közelében hullámzik a dhow kikötő vize, ahol még mindig használják e tradicionális arab vitorlásokat. Az ősi centrumot a modern kor építményei ölelik körül, a városban járva számos építészeti csoda nyűgözi le a járókelőket.

A leglátványosabb terület a Pearl-Qatar nevű, jelenleg is épülő mesterséges szigetcsoport (a kép tetején), mely a West Bay (nyugati öböl) partvonalától 350 méterre fekszik a tengerben. A 32 kilométeres partszakasszal rendelkező, összesen 400 hektár területű szigeteket lakónegyednek szánták, és bár még nem készült el teljesen, az első tulajdonosok már beköltöztek.

A Pearl, azaz gyöngy elnevezés onnan ered, hogy ez a terület volt a katari gyöngyhalászat egyik legfontosabb helyszíne. A kőolaj megjelenése előtt (1935) az egyik fő jövedelmi forrás a gyöngyhalászat volt. A szigetek formája, akár egy gyöngysor, ennek emlékét őrzi.

Ajánlat: