Egy képen a legtávolabbi űrszondák

Vágólapra másolva!
Több mint fél napot, összesen 16 órát utazik a rádiójel, amíg a legtávolabbi űrszondától eljut a Földhöz. A Naptól legmesszebb járó űreszközök helyzetét látványos ábrán mutatjuk be.
Vágólapra másolva!

Az űrszondás kutatások kezdete óta már viszonylag messzire jutottak a leggyorsabb űreszközeink, amelyeket a külső Naprendszer vizsgálatára indítottak. Csillagunktól legmesszebb jelenleg a Voyager-1-űrszonda jár, amely 117 csillagászati egységre (117-szeres átlagos Föld-Nap távolságra), vagyis több mint 17 milliárd kilométerre van bolygónktól, és 16 órán keresztül utazik a fénysebességgel haladó rádiójel, hogy elérje a Földet.

Forrás: NASA, JPL-Caltech
Néhány nagybolygó és a Plútó pályája, valamint a legtávolabb járó űrszondák helyzete a Naprendszerben felülnézetből (balra) és oldalról (jobbra). A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL)

A Voyager-1-nél nem sokkal van közelebb a Pioneer-10-űrszonda, amely jelenleg 15,4 milliárd kilométerre található tőlünk. A két szondát a Voyager-2 és a Pioneer-11 követi a listán, mindketten már a Plútó pályáján is túl járnak. A Plútó felé tartó New Horizons-űrszonda jelenleg még "csak" 3 milliárd kilométerre van a Naptól, és 2015-ben halad majd el a Plútó mellett.

Idővel a fent említett eszközök mindegyike végleg elhagyja majd a Naprendszert, a Voyager-1 tavaly nyáron már kilépett a csillagközi térbe. Itt bár nagyon ritka csillagközi anyag található, a Nap gravitációs hatása még erősen befolyásolja a szondák mozgását. A Naprendszer határainak definiálási lehetőségeiről korábbi cikkünkben olvashat bővebben.

Ajánlat: