Az anyacsavart sem az ember találta fel - meglepő kép egy bogárlábról

csavaros ízület
Vágólapra másolva!
A mérnökök számos találmány ötletét merítették a természetből, de eddig azt gondoltuk, hogy a csavart és az anyacsavart az ember találta ki. Egy új felfedezésből kiderült, hogy egy rovar ebben is megelőzött minket.
Vágólapra másolva!

A mérnökök számos találmányának ötlete - például a gömbcsukló, a lencse - a természetből származik: azelőtt írták le valamilyen élőlény anatómiájának részeként, hogy átvették volna valamilyen műszaki szerkezethez. A klasszikus csavar-anyacsavar párosról azonban eddig úgy vélték, hogy az egyedülállóan emberi találmány.

A kutatók egy pár milliméteres bogár, a pápuai ormányos (Trigonopterus oblongus) lábát megvizsgálva meglepő felfedezést tettek. A bogár lába csavaros ízülettel csatlakozik a csípő (coxa) és a tompor (trochanter) között. Eddig ezt az ízületet forgóízületnek vélték, de a Science folyóiratban közölt pásztázó elektronmikroszkópos felvételek meggyőzően bizonyítják, hogy egy egymással kompatibilis, 345 és 410 fokos belső és külső csavarmenetes szerkezetről van szó.

Science/AAAS

Science/AAAS
Az ormányosbogár lábízülete (alul az "anyacsavar")

A kutatók szerint ennek a rendszernek az az előnye, hogy a bogár lábai mozgékonyabbak hát-hasi irányban, ami ideális az ágakon és a leveleken való életmódhoz.