Földönkívülinek tartják a Peruban talált furcsa koponyát

koponya, Peru
Vágólapra másolva!
A perui Andahuaylillas városa mellett talált mumifikált koponya nem emberi lénytől való - állítják a lelet vizsgálatára érkezett antropológusok.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi napokban az interneten rohamosan terjedő képeken egy körülbelül 50 centiméter hosszú, igen elnyúlt koponya látható, amelynek hossza megközelíti a hozzá tartozó törzs hosszát.

Renato Davila Riquelme (Privado Ritos Andinos Múzeum, Cuzco), a koponya felfedezője szerint a szemüregek jóval nagyobbak, mint az emberi koponyák esetében. A koponyán szerinte még megvan a nagykutacs helye. A nagykutacs - népnyelven a gyerekek feje lágya - a koponyatetőn lévő, néhány centi hosszú, rombusz alakú terület. Ez csak másféléves kor környékén csontosodik össze, vagyis a perui koponya egy kisgyermeké lehetett. Ennek ellentmond, hogy Riquelme állítása szerint az állkapocsban két olyan őrlőfogat találtak, amelyek csak jóval idősebb korban fordulnak elő.

Riquelme a Daily Mail című brit napilapnak elmondta: három antropológus érkezett a koponya vizsgálatára (spanyol és orosz szakemberek), akik egyetértettek abban, hogy a koponya nem emberi lénytől való. Állításuk szerint az egyik szemgolyó részlegesen megmaradt, és ebből DNS-t akarnak kinyerni genetikai vizsgálathoz.

A nem mindannapi bejelentés nagy izgalmat váltott ki a nagyközönség körében - más szakemberek még nem kommentálták a bejelentést. A koponyát máris az Indiana Jones-filmekből ismert kristálykoponyával vetik össze.

A koponya alakja miatt azonban most sem kell az UFO-khoz fordulni magyarázatért. Szerte a világon számos törzs alkalmazott koponyatorzítást rituális okokból. A koponya megnyújtása 9000 éves múltra tekint vissza. Ennek során az újszülött fejét szorosan betekerték, így a még össze nem csontosodott részek elmozdulhattak.

A koponya alakja és a nagy szemüregek vízfejűséggel is magyarázhatók. A veleszületett vízfejűség - az agy-gerincvelői folyadék kóros felhalmozódása az agyban - az egyik leggyakoribb születési rendellenesség, amely minden 500 újszülöttből egyet érint napjainkban is.

Fotók a koponyáról itt láthatók.