Törpének látszik a Naprendszer egyik óriásholdja

szaturnusz, titan
Vágólapra másolva!
Újabb látványos felvételt készített a Szaturnusz körül keringő Cassini űrszonda. A gázóriás gyűrűje hatalmas árnyékot vet a felhőkre, két hold kíséretében.
Vágólapra másolva!

A Cassini felvételén az óriásbolygó légköre és kiterjedt gyűrűrendszere is megfigyelhető, amely a bolygó felhőire árnyékot vet. Az árnyékon vékony ívek formájában jól azonosítható a sok apró gyűrűalkotó. A szürke árnyékok eltérő tónusa azt is jelzi, hogy a gyűrű különböző részeiben más-más sűrűséggel fordulnak elő az apró szemcsék.

Forrás: NASA, JPL, SSI
Forrás: NASA, JPL, SSI

A Szaturnusz gyűrűrendszere és annak árnyéka, valamint a Titan és a Prometheus holdak a Cassini-űrszonda felvételén 2012. január 5-én. A kép nagyméretű változatának letöltése (NASA, JPL, SSI)

A képen jobbra a Titan nevű hold látható, amely bár a Naprendszer második legnagyobb holdja, mégis szinte eltörpül a Szaturnusz mellett. Még egy kísérő fedezhető fel a képen, jobbra közvetlenül a gyűrű felett, a Prometheus - ez pedig a Titanhoz képest mutatkozik igen kicsinek. A Prometheus árnyéka peig egy apró pontként a Szaturnusz légkörére vetülve azonosítható, helyzetét nyíl jelzi a képen, és jobbra lent egy kinagyított, kontrasztfokozott fotó külön is mutatja ezt a területet.

Napéjegyenlőség a Szaturnuszon