Titokzatos kézfogást figyeltek meg csimpánzok között

csimpánzok, kézfogás
Vágólapra másolva!
A majmok kurkászás közben, a fejük felett kulcsolják össze a kezüket. A dolognak valószínűleg kulturális háttere van, és csoportról csoportra változik.
Vágólapra másolva!

A csimpánzok kurkászás közben fogták meg egymás kezét. A csimpánzok kurkászó viselkedése több funkciót is betölt: megnyugtatja őket, köteléket teremt közöttük, és az élősködőktől is megszabadulnak. Kurkászás közben néhány csoportjuknál megfigyelhető a fej feletti kézfogás, amikor az egyik csimpánz megfogja a másik kezét, és az ég felé emeli. Ezután a majmok a szabad kezükkel kezdik a másikat vakarni.

A viselkedést először Tanzániában figyelték meg, aztán 15 másik csoportban is feljegyezték. Bizonyos csoportoknál az egyedek vakarás közben egyszer sem bontakoznak ki a kézkulcsolásból. A különbségek magyarázata eddig nem volt világos, és a holland Max Planck Institute for Psycholinguistics kutatói arra voltak kíváncsiak, hogy tisztán szociális magyarázata van-e a jelenségnek, vagy valamilyen genetikai, esetleg környezeti hatás indokolja ezt.

A zambiai Chimfunshi Wildlife Orphanage Trust területén többféle félvad csimpánzcsoport él. Körülbelül a felük a vadonból került ide, a másik felük pedig egykor vadon élt nőstényektől született a rezervátumban. Így nagyjából ugyanazzal a genetikai háttérrel rendelkeznek, és hasonló környezeti hatások is érik őket. Viszont kerítések választják el őket, így nem láthatják egymást. Edwin van Leeuwen, az intézet doktorandusza szerint ez kiváló terep a társas viselkedés tanulmányozására.

Forrás: Mark Bodamer

A kutató és kollégái több mint ezer órán át figyelték a majmokat 2007 és 2012 között. Azt tapasztalták, hogy a rezervátumban lévő négy csoport közül kettőnek az egyedei sosem tartják a magasba a kezüket, amíg vakaróznak.

A két másik csoport felemelte a kezét, de itt is voltak különbségek: az 1-es csoport tagjai mindig egymáshoz tapadó tenyérrel fogtak kezet, a 2-es csoportban viszont inkább a másik csuklóját fogták meg a csimpánzok. A rezervátum munkatársai szerint ez a viselkedés tartós, és bizonyos csoportoknál legalább kilenc éve megfigyelhető.

A kutatók azt is lejegyezték, hogy a fiatal csimpánzok az idősebbektől tanulták el a kézfogást, nyolcvan százalékban a saját anyjuktól. Az, hogy ez a viselkedés tartós és generációkon keresztül is átadódik, azt jelzi, hogy valamilyen kezdetleges kulturális jelenségről van szó. A kutatók eredményeiket a Proceedings of the Royal Society B című tudományos lapban tették közzé.