Megtaláltak egy eltűnt római várost

eltemetett római kori város
Vágólapra másolva!
Az idők során eltűnt a föld felszínéről, köveit elhordták, a romokat föld terítette be, most mégis feltérképeztek egy olyan római kori várost Olaszországban, amelynek inkább csak a nevét sejtették eddig a kutatók.
Vágólapra másolva!

Radartechnikával térképezték fel archeológusok Olaszországban azokat a területeket, ahol az egykori Interamna Lirenast sejtették. A vizsgálatokból kiderült, hogy a föld színéről rég eltűnt település élénk társadalmi és gazdasági központ volt még 1500 évvel ezelőtt is. (Ekkor, Kr. u. 500 körül hagyták el a helységet a lakói.)

Ma a hely mezőgazdasági művelés alatt áll, ahol semmilyen régészeti emlék nem tűnik fel a szabad szemmel szemlélődőnek, mert Interamna Lirenas köveit a környék lakói széthordták.

Forrás: Cambridge University
A vizsgált terület térképe

A várost eredetileg római telepként alapították a Kr. e. 4. században, a mai Liri-völgyben, Lazio tartomány déli részén. A Rómától mintegy 80 kilométerre délre fekvő település antik neve Interamna Lirenas volt.

Az archeológusok geofizikai módszerekkel, georadarral (Ground Penetrating Radar, GPR) és magnetometriai módszerekkel készítettek képet a föld alatti emlékekről. Összesen 25 hektárnyi területet vizsgáltak így át a szakértők.

Az elkészült radarkép meglepte a kutatókat, mert eddig azt hitték, hogy a római korban Interamna Lirenas egy álmos kisváros volt. A most felderített nagy piactér és a szintén frissen megtalált színház azonban pezsgő gazdasági és kulturális életre utal.

Forrás: Cambridge University
Egymáson a színház magnetometriás képe (a legsötétebb), jobbról ráhelyezve a terület georadaros képe (világosabb), illetve sárgával berajzolva a sznínház körvonalai

Martin Millett, a Cambridge-i Egyetem professzora és Alessandro Launaro, a Brit Akadémia posztdoktori kutatója egy 2010-ben megkezdett tudományos program keretében térképezik fel a környéket. Nemcsak a várost, hanem a szélesebb értelemben vett szomszédságát is átvizsgálták a régészek. Így kiderült, hogy a környező területeken is élénk tevékenység zajlott egykor, például Fregellae városkában is, amely szintén a Rómából délkeleti irányban kiinduló Via Latina út mentén feküdt.

Bár eredetileg a kutatók nem terveztek "valódi" ásatásokat, miután a radaros felderítéssel érdekes épületeket (például a színház alapjait) találtak, most tényleges feltárást is kezdenek Interamna Lirenas környékén - jelentette be a Cambridge-i Egyetem professzora.